Anticorpi anti HBc de tip IgM

Cuprins

Anticorpi anti HBc de tip IgM

Ce reprezinta anticorpii anti HBc IgM?

Anticorpii IgM specifici pentru antigenul capsidar core al virusului hepatitei B reprezinta raspunsul sistemului imunitar generat in cazul prezentei patogenului la nivel hepatic.

Anticorpii anti HBc IgM corespund perioadei de proliferare a virusului hepatitei B la nivel hepatocitar si ating valori detectabile in ser in faza acuta de boala care corespunde saptamanilor 2-4 post infectie. Acest interval de timp include fereastra serologica (inainte de seroconversie) care este definita prin absenta antigenului de suprafata HBs si a anticorpilor anti HBs. Dupa seroconversia pacientilor infectati cu virusul hepatitei B, anticorpii incep sa scada insa pot persista in sange pana la 3 luni si in cazuri rare pana la 1 an chiar si in conditiiile de remitere totala a bolii.

Cand este indicata determinarea anticorpilor anti HBc?

Determinarea de anticorpi IgM anti HBc se efectueaza impreuna cu antigenul HBs in vederea stabilirii diagnosticului de infectie acuta cu virusul hepatitei B. Anticorpii de tip IgM anti HBc pot fi detectati si în cazul infectiei cronice cu virusul hepatic B si reprezinta markeri ai inflamatiei la nivel hepatic, fiind astfel considerati indicatori de evolutie favorabila la bolnavii carora li se administreaza interferon.

Principalele indicatii pentru determinarea anticorpilor IgM anti HBc sunt reprezentate de catre:

  • Stabilirea diagnosticului de hepatita B acuta;
  • Monitorizarea pacientilor cu hepatita B cronica.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale anticorpilor anti HBc IgM se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile anticorpilor IgM anti HBc?

Valorile normale pentru anticorpii antigenului capsidar core de tip IgM sunt negative si semnifica absenta proceselor de multiplicare virala la nivel hepatic, insa obtinerea unui rezultat negativ nu exclude diagnosticul de hepatita a pacientului cu VHB.

La pacientii cu hepatita B cronica a fost demonstrat faptul ca se pot obtine valori fals pozitive pentru anticorpii IgM in prezenta valorilor mari ale celor de tip IgG anti HBc.

Afla mai multe: