Anticorpi anti-Hbe

Cuprins

Anticorpi anti Hbe

Ce reprezinta anticorpii anti Hbe?

Anticorpii de tip Hbe sunt markeri de infectivitate scazuta (capacitate scazuta de a transmite virusul) si de replicare a virusului hepatitei B, care sunt generati de catre sistemul imunitar dupa disparitia antigenului Hbe, decelabili in serul pacientilor pentru perioade indelungate de timp dupa infectie. Aparitia anticorpilor anti Hbe reprezinta un factor favorabil de prognostic al pacientilor cu hepatita B indicand prezenta mecanismelor de eliminare a virusului de la nivel hepatocitar, ca raspuns la terapiile medicamentoase aplicate.

Asocierea anticorpilor anti Hbe cu anticorpii anti Hbc in absenta AgHbs (antigen viral de suprafata) si a anticorpilor anti Hbs confirma diagnosticul de hepatita B acuta recenta.

Cand este indicata determinarea anticorpilor anti Hbe?

Determinarea anticorpilor anti Hbe este indicata doar pacientilor cu titruri pozitive de antigen Hbs (analiza medicala care determina prezenta antigenului viral de suprafata al hepatitei B) si are ca scop:

  • Determinarea gradului de infectiozitate al serului;
  • Monitorizarea pacientilor cu infectie acuta si a celor cu hepatita B cronica.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea anticorpilor anti Hbe se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile de referinta pentru anticorpii anti Hbe?

Valoarea de referinta pentru anticorpii anti Hbe este negativa. In cazul pacientilor infectati cu virusul hepatitei B mutant, persoana infectata nu prezinta antigen Hbe (si nici anticorpi anti Hbe), in aceste situatii fiind necesara determinarea ADN-ului viral prin metode de biologie moleculara pentru stabilirea diagnosticului bolii.

Afla mai multe: