Anticorpi anti hepatita virala A (HAV)

Cuprins

Hepatita virala A

Ce reprezinta anticorpii anti hepatita virala A?

Virusul hepatitei A face parte din familia Picornaviridae si este alcatuit dintr-un genom ARN si o capsida proteica virala a caror prezenta in organism determina secretia de anticorpi neutralizanti de tip protector IgM si IgG.

Infectia virala se transmite pe cale fecal orala prin intermediul mainilor murdare si al alimentelor contaminate cu fecale, transmiterea pe cale sexuala fiind mai rar intalnita si prezinta o incubatie cuprinsa intre 15 si 60 de zile (in medie 28 de zile). Boala prezinte forme medii si usoare insa exista situatii in care poate dobandi caracter fulminant care evolueaza cu insuficienta hepato-renala cu risc de mortalitate de pana la 90%.

Virusul poate fi detectat in sange si materii fecale pentru o perioada de 2 saptamani care preceda debutul simptomatologiei si tip de 1-2 saptamani dupa remiterea icterului sclero-tegumentar.

Cand este indicata determinarea ac anti HAV?

Determinarea ac anti HAV este efectuata in scop diagnostic la persoanele cu simptomatologie clinica specifica pentru hepatita A si pentru verificarea statusului imun postvaccinare la indivizii imunizati artificial.

Anticorpii anti HAV IgM sunt primii care apar in sangele pacientilor infectati cu virusul hepatitei B si raman detectabili in ser pentru o perioada de maxim 6 luni. Anticorpii IgG anti virus hepatic A sunt prezenti in ser la debutul hepatitei acute si pot fi dozati tot restul vietii, prezenta lor indicand o expunere anterioara la VHA.

Dupa vaccinare sau dupa administrarea de imunoglobuline specifice, anticorpii anti HAV de tip IgG pot fi dozati la un interval de 2 saptamani insa titrul lor este mai scazut fata de cel determinat de infectia activa.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea tittrului de anticorpi neutralizanti de tip IgM si IgG anti HAV se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile ac anti HAV?

Valoarea de referinta pentru anticorpii totali anti HAV trebuie sa fie < 20UI/L in cazul persoanelor care nu au trecut prin boala si nu s au imunizat prin vaccin.

Determinarea de anticorpi totali IgM si IgG nu face distinctia intre o infectie acuta si o expunere anterioara la virusul hepatitei A, in acest scop fiind indicata o evaluare separata specifica pentru cei de tip IgM. Exista situatii in care titrurile ridicate ale anticorpilor de tip IgG pot determina obtinerea unei valori fals pozitive pentru ac de tip IgM anti HAV si foarte rar pot fi identificati ac anti HAV de tip IgM postvaccinare.

Afla mai multe: