Anticorpi anti hepatita virala D

Cuprins

Anticorpi anti hepatita virala D

Ce reprezinta anticorpii anti hepatita virala D?

Virusul hepatitei D este un virus incomplet care necesita coinfectia cu VHB pentru supravietuire si replicare la nivelul tesutului hepatic, structura patogenului fiind reprezentata de:

  • Genom format din ARN;
  • Miez proteic format din 2 proteine specifice;
  • Invelis extern provenit de la VHB care contine toate cele 3 tipuri de proteine ale antigenului HBs.

VHD se transmite in majoritatea cazurilor parenteral (instrumentar chirurgical si ace nesterile, transfuzii de sange si produse derivate ale acestuia) si in masura mai mica pe cale sexuala sau perinatala. Dupa infectie, virusul delta formeaza noi particule virale la nivelul hepatocitelor lizate de catre virusul “ajutator” al hepatitei B.

Tabloul clinic al pacientilor cu hepatita D variaza in functie de tipul infectiei dupa cum urmeaza:

  • Coinfectia apare atunci cand pacientul este infectat cu VHB si VHD in acelasi timp, simptomele clinice in aceste cazuri fiind similare cu cele care apar in hepatita B acuta; vindecarea este completa si in foarte putine cazuri se poate croniciza;
  • Suprainfectia apare in situatia in care o persoana diagnosticata cu hepatita B contracteaza ulterior virusul hepatic D; suprainfectia determina o forma de hepatita cu simptomatologie clinica severa si evolutie fulminanta cu risc crescut de cronicizare; acest tip de imbolnavire determina sinteza mai rapida a anticorpilor circulanti fata de situatiile de coinfectie;
  • Infectia cronica cu virusul hepatitei D prezinta evolutie mai putin favorabila fata de cea a hepatitei B.

Cand este indicata determinarea anticorpilor anti hepatita virala D?

Determinarea anticorpilor IgM si IgG pentru virusul hepatitei D este o analiza medicala care se efectueaza in scopul stabilirii infectiei cu VHD la pacientii diagnosticati cu hepatita virala B acuta sau cronica si monitorizarii seroconversiei.

Anticorpii impotriva virusului hepatic Delta apar in ser la scurt timp de la aparitia simptomelor (maxim 30 de zile de la debutul simptomatologiei) si raman detectabili pana la 4-6 luni in cazul cronicizarii afectiunii. Infectia cronica este reprezentata de sinteza de anticorpi anti VHD circulanti alaturi de ag HBs pozitiv si absenta anticorpilor anti HBc de tip IgM.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Titrul anticorpilor VHD se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile anticorpilor anti hepatita D?

Valoarea de referinta pentru anticorpii anti VHD este negativa, insa obtinerea unui astfel de rezultat nu exclude posibilitatea infectiei cu virus D, pentru confirmarea prezentei patogenului fiind nevoie de realizarea unui test pentru determinarea ARN viral. Rezultatele fals negative ale anticorpilor anti VHD sunt intalnite in cazul infectiilor cu virusul hepatic B mutant sau la pacientii imunodeficienti in cazul carora sinteza de anticorpi anti VHD se afla sub limita detectiei acestei metode.

Afla mai multe: