Anticorpi anti-proteinaza 3 (cANCA)

Cuprins

Anticorpii anti-proteinaza 3 (cANCA)

Ce reprezinta anticorpii anti-proteinaza 3 (cANCA)?

Determinarea de anticorpi anti proteinaza 3 cANCA reprezinta o investigatie de laborator utilizata pentru stabiliarea diagnosticului de granulomatoza Wegener - o vasculita autoimuna care afecteaza in principal rinichii si plamanii. Evolutia bolii este caracterizata de sinteza de autoanticorpi specifici indreptati impotriva antigenului proteinazei 3 (antigenul proteinaza 3 pr3 este o serin proteaza continuta de neutrofile).

Granulomatoza Wegener determina aparitia granuloamelor intra sau extravasculare care constituie infiltrate la nivel pulmonar, endobronsic, endotraheal si la nivelul cailor respiratorii superioare. Afectarea in cadrul bolii este multiorganica, modificarile vasculitice manifestandu se la nivel ocular, cardiac, articular, tegumentar si al sistemului nervos si auditiv.

Cand este indicata determinarea de anticorpi anti-proteinaza 3 (cANCA)?

Principalele recomandari ale investigatiei sunt reprezentate de:

  • Evaluarea pacientilor cu simptomatologie clinica sugestiva pentru vasculite sistemice;
  • Monitorizarea evolutiei si activitatii bolii in cazul pacientilor cu granulomatoza Wegener;
  • Confirmarea rezultatelor ANCA pozitive (anticorpi anticitoplasmatici neutrofilici).

Prezenta anticorpilor anti-pr3 este asociată specific cu granulomatoza Wegener activa in proportie >98%, insa pot fi intalniti si in vasculite sistemice, glomerulonefrite necrotizante si inflamatii de tip granulomatoza tractului respirator in aproximativ 85-90% din cazuri.

Anticorpii anti -PR3 mai pot apărea în poliangeita microscopică şi în sindromul Churg-Strauss, însă cu o prevalenţă redusă (45% si respectiv, 10%).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea anticorpilor anti proteinaza 3 presupune recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Care sunt valorile pentru anticorpii anti proteinaza 3?

Valorile de referinta ale anticorpilor anti PR3 sunt reprezentate de:

  • <7 U/mL negativ;
  • 7-10 U/mL echivoc;
  • >10 U/mL pozitiv.

O valoare negativa pentru anticorpii anti PR3 nu exclude diagnosticul de boala Wegener si necesita interpretarea rezultatelor de catre medicul curant in contextul clinic specific al pacientului.

Afla mai multe: