Anticorpi anti receptor IgE

Cuprins

Anti receptor IgE (Fc epsilon RIα)

Ce reprezinta anticorpii anti receptor IgE (Fc epsilon RIα)

Anticorpii indreptati impotriva subunitatii alfa a receptorului de inalta afinitate pentru IgE (Fc epsilon RIα), sunt implicati in aparitia urticariei cronice, secretia lor de catre sistemul imunitar fiind o dovada a unui dezechilibru autoimun care sta la baza aparitiei acestei boli.

Activarea anticorpilor Fc epsilon RIα determina degranulare mastocitara si bazofila cu rol in eliberarea mediatorilor inflamatori implicati in aparitia reactiilor alergice (histamina, interleuchina 6) si nu este dependent de sensibilizarea anterioara IgE a (raspunsul imun este de tip cross link fata de receptorii IgE spre deosebire de alergia de tip imediat care este o reacţie care depinde de prezenta IgE la suprafata celulelor si a mediatorilor vasoactivi).

Cand este indicata determinarea anticorpilor anti receptor IgE

Anticorpii anti receptor IgE Fc epsilon Riα prezinta rol patogen datorita:

  • Absentei lor la persoanele sanatoase;
  • Activitatii biologice in eliberarea de histamina;
  • Obtinerea de remisiuni clinice ale bolii dupa plasmafereza in cazul pacientilor cu urticarie cronica idiopatica (filtrarea plasmei cu indepartarea anticorpilor anti receptor IgE Fc epsilon Riα duce la vindecarea bolii).

Urticaria cronica reprezinta o afectiune dermatologica de cauza autoimuna (urticaria este o boala autoimuna) IgE mediata care apare dupa degranularea mastocitelor si care se manifesta prin prezenta de placi si papule pruriginoase cu sau fara angioedem, cu evolutie care depaseste 6 saptamani.

Cum ma pregatesc inainte de efectuarea analizei

Decelarea anticorpilor anti receptor IgE Fc epsilon Riα se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Care este semnificatia rezultatelor obtinute

Prezenta anti receptor IgE Fc epsilon Riα este asociata de obicei cu urticaria cronica idiopatica refractara la tratamentul cu antihistaminice, afectiune care poate insoti si alte boli autoimune reprezentate de: tiroidita autoimuna, artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip I, sindromul Sjogren, boala celiaca sau lupus eritematos sistemic.

Persoanele cu sistem imunitar indemn nu prezinta anticorpi decelabili in plasma.

Afla mai multe: