Anticorpi anti-transglutaminaza tisulara (Testul Celikey)

Cuprins

Anticorpi anti transglutaminaza

Ce reprezinta anticorpii antitransglutaminaza?

Boala celiaca reprezinta o afectiune inflamatorie autoimuna care se manifesta la ingestia de gluten de catre persoanele care prezinta predispozitie genetica. Intoleranta la gluten se manifesta la toate categoriile de varsta incepand cu nou nascutii (la introducerea fainoaselor), adolescenti si pana la adulti simptomele bolii celiace fiind reprezentate de senzatie de greata, balonare, crampe abdominale, diaree care se datoreaza distructiei prin mecanism inflamator al vilozitatilor intestinale.

Transglutaminaza tisulara reprezinta autoantigenul (antigen indreptat impotriva propriului tesut intestinal) major al bolii celiace si prezinta valori crescute la persoanele cu intoleranta la gluten.

Cand este indicata determinarea ac anti TG de tip IgA si IgG?

Anticorpii de tip IgA si IgG anti transglutaminaza tisulara sunt markeri serologici cu specificitate inalta pentru diagnosticul de boală celiacă utilizati cu succes pentru diagnosticarea intolerantei la gluten in cazul pacientilor care prezinta simptomatologie clinica specifica acestei afectiuni.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea anticorpilor de tip IgA si IgG anti transglutaminaza tisulara se efectueaza din sange recoltata prin punctie venosa periferica si nu este influentata de alimentatie.

Care sunt valorile normale pentru ac anti TG de tip IgA si IgG?

Valorile de referinta pentru anticorpii IgA si IgG anti transglutaminaza tisulara sunt reprezentate de catre:

  • <10 U/mL-negativ;
  • ≥ 10 U/mL-pozitiv.

Determinarea valorilor se face separat pentru fiecare tip de anticorp in parte, iar cei de tip IgA reprezinta testul cel mai sensibil pentru boala celiaca, insa atunci cand pacientii asociaza un deficit de IgA total, investigatia nu mai are relevanta, fiind necesara determinarea ac antitransglutaminaza de tip IgG.

In prezenta unui rezultat negativ al anticorpilor antitransglutaminaza de ti IgA si IgG care asociaza simptomatologie clinica sugestiva pentru boala celiaca, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei biopsii intestinale pentru confirmarea intolerantei la gluten.

Afla mai multe: