Anticorpi anti virus hepatic C

Cuprins

Anticorpi anti HCV

Ce reprezinta anticorpii anti HCV

Anticorpii anti hepatita virala C sunt generati de catre sistemul imunitar ca raspuns la infectia cu virusul hepatitei C, dupa o perioada de timp cuprinsa intre 4 si 10 saptamani de la contactul infectant. Virusul hepatitei C determina aparitia hepatitei cronice la aproximativ 70% dintre persoanele infectate si poate determina ciroza hepatica si hepatocarcinom (20% dintre pacientii cu ciroza hepatica).

Cand este indicata determinarea anticorpilor anti HCV

Recomandarile pentru determinarea anticorpilor anti hepatita C sunt reprezentate de catre:

  • Existenta unui diagnostic pozitiv de infectie acute sau cronice cu virusul hepatitei C;
  • Screening ul donatorilor de produse biologice (sange si derivate ale acestuia) si al donatorilor de organe;
  • Screening prenatal pentru prevenirea transmiterii verticale a virusului de la mama la fat.

Detectarea anticorpilor anti HCV nu permite diferentierea intre o infectie acuta si o infectie veche, cronicizata, in acest sens fiind recomandata efectuarea unui test PCR care sa confirme stadiul activ de boala.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea anticorpilor pentru hepatita C se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate).

Care sunt rezultatele anticorpilor anti HCV

Valoarea de referinta pentru anticorpii anti hepatita C este negativa si semnifica absenta infectiei hepatice cu virus C.

Fereastra serologica sau timpul dintre contactul infectant si aparitia anticorpilor specifici circulanti, difera de la caz la caz, insa in situatia pacientilor imunodeficienti, cu insuficienta renala sau crioglobulinemie este posibila obtinerea unor rezultate fals negative. In prezenta simptomatologiei clinice sugestive si a suspiciunii de infectie la aceste categorii de pacienti, se recomanda repetarea testului sau efectuarea unei viremii prin ARN-VHC care sa identifice numarul de copii virale din sange.

Obtinerea unor rezultate fals pozitive poate fi determinata de bolile autoimune, poliarterita nodoasa, prezenta unui nivel crescut al factorului reumatoid, paraproteinemie, transfer pasiv de anticorpi sau anticorpi anti super oxid dismutaza enzima implicata in procesul de clonare celulara.

Afla mai multe: