Anticorpi IgG pentru Toxoplasma gondii

Cuprins

Toxoplasma gondii

Ce reprezinta anticorpii IgG pentru Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii este un parazit care se intalneste pretutindeni in natura si poate infecta orice mamifer. Ciclul de viata complet al parazitului are loc numai la feline, acesta reproducandu-se in tractul digestiv al mamiferului cu eliminare sub forma de oochisti odata cu materiile fecale.

Toxoplasma este un parazit strict intracelular care prezinta tropism pentru celulele sistemului nervos (neuroni, microglii), ale coroidei si retinei si pentru cele ale sistemului reticuloendotelial.

Transmiterea parazitului la om se face prin intermediul carnii contaminate consumate dupa preparare termica insuficienta (carne cruda), prin ingestia de alimente cu pamant care contine chisturi mature (fructe si legume nespalate) sau prin contactul cu excrementele de pisica. Transmiterea prin intermediul placentei de la mama la produsul de conceptie reprezinta un aspect important al infectiei cu T. gondii datorita complicatiilor fetale pe care le poate determina mai ales in primul trimestru de sarcina.

In urma contactului cu parazitul, sistemul imunitar al organismului genereaza un raspuns imun decelabil prin identificarea anticorpilor serici specifici anti T.gondii de tip IgM si IgG.

Cand este indicata efectuarea analizei

In faza precoce a infectiei parazitare sunt generati anticorpii de tip IgM care apar in prima saptamana de la contact si se mentin pana la 36 luni, in timp ce anticorpii de tip IgG apar mai tarziu la 1-2 luni de evolutie a bolii si pot fi decelati in sange timp indelungat.

Prezenta anticorpilor anti T.gondii de tip IgM indica prezenta unei infectii parazitare recente, in timp ce anticorpii de tip IgG sunt utilizati ca metoda de screening pentru evaluzarea statusului imun in special la gravide si prezinta utilitate in stabilirea diagnosticului diferential intre infectia primara si o reactivare secundara a acesteia.

Cum ma pregatesc inainte de testare

Determinarea valorilor pentru anticorpii anti T.gondii se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun sau postprandial si nu necesita o pregatire speciala in prealabil.

Care sunt valorile normale ale anticorpilor pentru T.gondii

Intervalul de referinta pentru anticorpii anti T.gondii difera in functie de metoda de lucru utilizata în laboratoarele de analize medicale si sunt cuprinsi in urmatoarele intervale:

Anticorpi IgM

Anticorpi IgG

Metoda:ELFA index

Metoda:ECLIA index

Metoda:ELFA UI/mL

Metoda:ECLIA UI/mL

<0.55: negativ

<0.8: negativ

<4: negativ

<1: negativ

0.55-0.65: echivoc

0.8-1: echivoc

4-8: echivoc

0.5-1: echivoc

≥0.65: pozitiv

≥1: pozitiv

≥8: pozitiv

≥3: pozitiv

Interpretarea rezultatelor in functie de valorile care pot fi obtinute in urma testarii sunt urmatoarele:

Anticorpi IgG

Anticorpi IgM

Interpretare

Recomandari

negativ

negativ

Absenta infectiei

In prezenta semnelor clinice de infectie se recomanda repetarea testului la intervale de 8-12 saptamani.

pozitiv

negativ

Infectie veche de cel putin 2 ani

-

negativ

echivoc

Posibil infectie acuta sau reactie fals pozitiva

Retestare la 1 saptamana.

negativ

pozitiv

Posibil infectie acuta sau reactie fals pozitiva

Retestare la 2-3 saptamani.

echivoc

negativ

Status imun incert

Retestare la 1 saptamana.

echivoc

echivoc

Status imun incert

Retestare la 1 saptamana.

echivoc

pozitiv

Posibil infectie acuta

Retestare la 2-3 saptamani

pozitiv

echivoc

Infectie veche sau rezultat fals echivoc pentru anticorpii IgM

Determinarea aviditatii IgG anti T.gondii din acelasi ser.

pozitiv

pozitiv

Posibil infectie recenta in ultimii 2 ani

Determinarea aviditatii pentru IgG sau retestare la 2-3 saptamani.

Metoda gold standard pentru diagnosticarea infectiei produsului de conceptie cu T.gondii este reprezentata de catre PCR plymerase chain reaction realizat din lichidul amniotic si are specificitate de 100% la gravidele care prezinta seroconversie in sarcina. In cazul nou nascutilor la care se identifica prezenta anticorpilor de tip IgM anti Toxoplasma gondii se suspecteaza prezenta unei infectii congenitale.

La pacientii cu sistem imun deprimat valorile titrului de anticorpi IgG pentru T.gondii este de obicei scazut in timp ce anticorpii IgM pot fi absenti. Valorile obtinte in cazul pacientilor transfuzati recent pot fi invalide si necesita repetare pentru confirmarea sau absenta infectiei recente sau in antecedent.

Afla mai multe: