Antigen Rotavirus/Adenovirus in materiile fecale

Cuprins

Rotavirus/Adenovirus

Ce reprezinta antigenele pentru Rotavirus si Adenovirus in materiile fecale

Rotavirusul este cea mai frecventa cauza a gastroenteritelor la copii cu varsta mai mica de 2 ani, in sezonul rece (de obicei in lunile de iarna) si determina in principal afectarea tranzitului intestinal cu diaree acuta. Gastroenterita este o boala deosebit de contagioasa si poate fi acompaniata de febra, insa prezinta caracter autolimitat, simptomele scazand in intensitate pana la disparitie dupa o perioada de 5-8 zile de evolutie a bolii in cazul indivizilor imunocompetenti. Modalitatea principala de transmitere a virusului este calea fecal orala prin intermediul mainilor incorect igienizate.

Debutul si faza acuta ale infectiei sunt caracterizate de excretia in materiile fecale de particule ale rotavirusului care pot fi detectate prin izolarea antigenului viral cu ajutorul testelor ce utilizeaza anticorpi specifici legati de o faza solida.

Adenovirusul uman poate determina o varietate de afectiuni care includ infectii respiratorii, oculare si gastrointestinale, explicate prin existenta mai multor serotipuri virale si a tropismului tisular diferit al acestora. Adenovirusurile enterice sunt implicate in gastroenteritele copiilor si pot determina ocazional epidemii sporadice in comunitatile de copii sau in spitale. Detectia antigenului pentru Adenovirus din materiile fecale ale pacientului se face cu ajutorul anticorpilor specifici legati de o faza solida.

Cand este indicata realizarea acestei investigatii

Determinarea antigenului specific pentru Rotavirus si Adenovirus din materiile fecale este recomandata pentru confirmarea diagnosticului de gastroenterita virala.

Cum ma pregatesc pentru determinarea antigenului din materiile fecale

Pentru determinarea antigenului fecal al Adenovirusului si a Rotavirusului este necesara recoltarea de catre pacient a scaunelor moi sau lichide intr un recipient steril special (coprorecoltor) fara mediu de transport.

Care sunt rezultatele investigatiei

Valorile de referinta pentru antigenul Rotavirus/Adenovirus in materiile fecale sunt negative.

Obtinerea unui rezultat pozitiv pentru antigenele virale in scaun confirma etiologia virala a gastroenteritei, in timp ce un rezultat negativ in prezenta simptomatologiei clinice sugestive nu exclude un diagnostic pozitiv de infecție cu Rotavirus/Adenovirus.

Afla mai multe: