Antigenul carcinoembrionar

Cuprins

CEA

Ce reprezinta antigenul carcinoembrionar (CEA)

CEA reprezinta o proteina oncofetala care este produsa in perioada embrionara si fetala a dezvoltarii organismului la nivelul pancreasului si tractului gastrointestinal. Dupa nastere, sinteza de antigen carcinoembrionar (CEA) se diminueaza considerabil, astfel ca la adultii sanatosi, valorile serice ale CEA sunt scazute.

Cand este indicata determinarea antigenului carcinoembrionar (CEA)

Determinarea antigenului carcinoembrionar (CEA) este indicata pentru monitorizarea pacientilor cu afectiuni tumorale ale sistemului digestiv (cancer colorectal, pancreatic, gastric) dar si ale sistemului pulmonar, la nivelul glandelor mamare, al colului uterin sau al ovarelor.

Determinarea valorilor CEA din lichid cefalorahidian prezinta rol diagnostic pentru tumorile primare si secundare (metastaze) ale sistemului nervos central, in timp de dozarea sin lichid pleural poate stabili prezenta unui proces tumoral pulmonar sau al pleureziilor paraneoplazice (acumulare de lichid de cauza tumorala intre foitele care invelesc plamanul).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Antigenul carcinoembrionar (CEA) se dozeaza din sange recoltat prin punctie venoasa a jeun, punctie aspirativa de lichid pleural sau lichid cerebrospinal.

Valorile intervalului biologic de referinta pentru CEA

Intervalul biologic de referinta pentru CEA este situat intre urmatoarele valori:

  • <3.0 ng/mL pentru nefumatori;
  • <5.0 pentru fumatori.

Afla mai multe: