Antigenul Giardia

Cuprins

Antigen Giardia

Ce reprezinta antigenul Giardia?

Metoda imunocromatografica utilizata pentru detectia antigenului Giardia in materiile fecale se bazeaza pe capacitatatea testului de a identifica antigenul parazitar eliberat in urma distrugerii chisturilor acestuia.

Giardia lamblia reprezinta agentul etiologic al giardiozei si este un parazit intestinal care poate fi regasit la nivelul tractului digestiv al omului, sub forma vegetativa (viermi intestinali) si cea chistica. Contaminarea este oral fecala (fecal oral route) si se realizeaza prin ingestia de hrana si apa contaminata cu chisti de Giardia, o problema intalnita în mod frecvent la nivelul tarilor in curs de dezvoltare.

Dupa ingestia chisturilor de Giardia, acestea sunt desfacute la nivelul primei portiuni ale tractului digestiv si determina aparitia formei vegetative. Reinchistarea are loc in portiunile terminale ale intestinului si determina stadiul infectant al bolii, chisti fiind eliminate odata cu materiile fecale reluandu se astfel ciclul parazitar.

Cand este recomandata determinarea de antigen Giardia?

Testul rapid pentru determinarea de antigen Giardia in materiile fecale este recomandata pacientilor cu simptomatologie clinica sugestiva pentru giardioza.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea antigenului Giardia?

Antigenul parazitar in scaun se determina din materii fecale recoltate spontan (in orice moment al zilei), pentru efectuarea analizei fiind necesara recoltarea unor portiuni de marimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Cantitatea totala de materii fecale recoltate nu trebuie sa depaseasca 2g in cazul scaunului format sau aproximativ 2 ml in caz de diaree apoasa. Recoltarea materiilor fecale se va face intr un recipient de unica folosinta special (coprorecoltor) fara substanta de transport.

Inainte de efectuarea testului pentru depistarea antigenului Giardia din materiile fecale este indicata evitarea  examinarilor radiologice care presupun ingestia de bariu precum si administrarea anumitor substante care pot interfera cu rezultatul analizei: laxative, bismut, Metamucil, uleiuri minerale pentru usurarea tranzitului, antiamoebiene, antidiareice, antiacide si antisecretorii gastrice.

Care sunt valorile testului?

Valoarea de referinta pentru antigenul Giardia este negativa.

Este important de retinut faptul ca obtinerea unei valori negative pentru antigenul Giardia din materii fecale in prezenta simptomatologiei clinice sugestive nu exclude un diagnostic pozitiv de giardioza. Un rezultat pozitiv al testului confirma prezenta parazitozei intestinale insa nu exclude prezenta altor patogeni la nivelul tractului digestiv.

Afla mai multe: