Apolipoproteina A1

Cuprins

Apolipoproteina A1

Ce este apolipoproteina A1

Apolipoproteina A1-APO A este componenta principala a colesterolului HDL (lipoproteine cu densitate mare) fiind implicata in reglarea sintezei si al metabolismului colesterolului. Proteina faciliteaza transportul si fixarea grasimilor de la nivel celular inapoi catre particulele LDL sau la nivelul ficatului in vederea metabolizarii si excretiei ulterioare (rol protectiv de indepartare a grasimilor daunatoare si impiedicarea depunerii acestora la interiorul vasului de sange). APO A 1 prezinta efect de stabilizare al prostaciclinei avand rol anticoagulant si este utilizat ca biomarker de predictie pentru bolile cardiovasculare.

Cand este indicata determinarea apolipoproteinei A1

Determinarea APO A1 la nivel seric este indicata in urmatoarele situatii:

  • Evaluare pentru pacientii cu factori de risc pentru boala coronariana;
  • Stabilirea diagnosticului bolii Tangier;
  • Prezenta nivelului borderline al colesterolului din sange;
  • Evaluarea pacientilor cu hipertrigliceridemie si risc de boala coronariana;
  • Stabilirea profilului lipidic la copii si adulti cu istoric familial de dislipidemie.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea analizei

Determinarea apolipoproteinei A1 serice se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun (ultima ingestie alimentara sa fie efectuata cu 12-14 ore inainte de recoltare).

Care sunt valorile normale ale apolipoproteinei A1

Valorile APO A1 sunt dependente de sexul pacientului, la femei fiind cuprinse intre 1.08-2.25 g/L iar la barbati intre 1.04-2.02 g/L.

Cresterea valorilor apolipoproteinei A1 este intalnita in hiper-alfa-lipoproteinemiei familiale, sarcina, tratamentul estrogenic, consumul de alcool peste limitele admise si in efortul fizic intens.

Scaderea APO A1 se asociaza dietelor alimentare, consumului de tutun, bolii Tangier, hipo-alfa-proteinemiei familiala,diabetului zaharat, hemodializei, infectiilor, afectarii hepatice, hipertrigliceridemiei familiale, sindromului nefrotic si bolii renale cronice.

Afla mai multe: