ARN specific Chlamydia trachomatis

Cuprins

ARN Chlamydia trachomatis

Ce este ARN de Chlamydia trachomatis

Determinarea ARN-ului bacterian pentru Chlamydia trachomatis reprezinta o analiza de laborator prin care se determina prezenta patogenului prin detectarea materialului genetic bacterian al acesteia cu ajutorul polymerase chain reaction PCR.

Cand este indicata depistarea ARN ului de Chlamydia trachomatis

Infectiile cu Chlamydia trachomatis pot ramane clinic asimptomatice pentru perioade indelungate de timp, manifestarile fiind de obicei specifice evolutiilor cronice de infectie bacteriana. Depistarea ARN ului pentru Chlamydia este indicata in cazul femeilor diagnosticate cu afectiuni ale aparatului reproducator reprezentate de cervicite, endometrite, salpingite, pelviperitonite, boala inflamatorie pelvina sau istoric de sarcina ectopica si ale aparatului urinar- uretrite.

La barbati infectia acuta cu Chlamydia trachomatis determina uretrita si proctica iar pe termen indelungat se poate manifesta prin simptome specifice de epididimita, prostatita sau artrita reactiva.

Copii cu mame care prezinta infectie cu Chlamydia trachomatis se pot infecta intrapartum la trecerea prin canalul cervical si pot dezvolta conjunctivita, faringita si pneumonie datorate contractarii patogenului.

Principalele recomandari pentru depistarea ARN de Chlamydia trachomatis sunt reprezentate de: diagnosticul infectiilor urogenitale acute si cronice la ambele sexe, screening-ul infectiei la persoanele cu risc crescut si al gravidelor in primul trimestru de sarcina.

Ce trebuie sa stiu inainte de recoltarea probelor

Chlamydia poate cauza aparitia unei boli cu transmitere sexuala astfel ca este necesara evaluarea tuturor partenerilor sexuali pentru a preveni aparitia reinfectiilor. Infectia cu bacteria Chlamydia trachomatis creste riscul de a dobandi alti patogeni cu transmitere sexuala cum sunt Trichomonas vaginalis, si Neisseria gonorrhoeae la persoanele active sexual care prefera contactele intime neprotejate.

Analiza se efectueaza pe baza urmatoarelor probe:

  • Tampon endocervical in cazul persoanelor de sex feminin, recoltarea fiind efectuata de la nivelul colului uterin, in cadrul consultului ginecologic;
  • Urina din primul jet in cazul persoanelor de sex masculin (pacientul nu trebuie sa urineze in ora anterioara recoltarii);
  • Secretii conjunctivale si nazo-faringiene in cazul nou-nascutilor din mame infectate cu Chlamydia trachomatis.

Cum se raporteaza rezultatul

Rezultatele analizelor medicale pentru ARN de Chlamydia trachomatis vor fi exprimate sub forma nedetectabil, pozitiv sau echivoc, in ultima situatie fiind recomandata repetarea recoltarii.

Un rezultat negativ indica faptul ca in proba testata nu exista material genetic al patogenului insa nu exclude posibilitatea unei infectii, deoarece detectia depinde de metoda de recoltare, cantitatea de ARN din proba, absenta inhibitorilor (exista interferente cu lubrifianti si spermicide in cazul tampoanelor endocervicale) si stadiul infectiei.

Un rezultat pozitiv al analizelor medicale stabileste diagnosticul infectiei cauzate de bacteria Chlamydia trachomatis pe baza identificarii cromozomului bacterian cu ajutorul ARN-ului specific.

Determinarea ARN ului pentru Chlamydia trachomatis nu este indicata pentru evaluarea raspunsului terapeutic deoarece materialul genetic al patogenului persista cel putin 3 saptamani dupa incheierea tratamentului in cazul persoanelor cu diagnostic anterior pozitiv de infectie.

Afla mai multe: