ARNr N. gonorrhoeae

Cuprins

N. gonorrheae

Ce reprezinta Neisseria gonorrhoeae

Neisseria gonorrhoeae este un diplococ Gram negativ care determina aparitia gonoreei, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala alaturi de Chlamydia trachomatis si herpesul genital.

Cand este indicata determinarea ARN-ului pentru Neisseria gonorrhoeae

La persoanele de sex masculin infectia gonococica este frecvent asimptomatica fiind asociata cu uretrita anterioara care evolueaza cu prezenta de secretii purulente la nivelul glandului. La persoanele de sex feminin, Neisseria gonorrhoeae afecteaza de cele mai multe ori endocervixul si determina aparitia secretiilor vaginale modificate, dispareunie (dureri la contactul intim) si a sangerarilor intermenstruale. Localizari secundare ale germenului patogen pot fi intalnite la nivelul rectului, faringelui si conjunctivei oculare care sunt insotite de simptomatologie specifica a organului afectat.

Copii nascuti din mame infectate cu Neisseria gonorrhoeae pot dezvolta conjunctivita datorita infectiei care se transmite in timpul trecerii prin canalul cervical in timpul nasterii.

Diagnosticul precoce al infectiilor cu Neisseria gonorrhoeae prin intermediul detectiei ARN ului bacterian este deosebit de important pentru prevenirea diseminarii patogenului si aparitia complicatiilor secundare care pot fi reprezentate de catre infertilitate, dezvoltarea de sarcini ectopice si durere pelvina cronica. Determinarea materialului genetic al gonococului este o analiza medicala cu rol de screening la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boala - adolescenti, persoane adulte si gravide, in cazul obtinerii unui rezultat pozitiv fiind necesara testarea tuturor partenerilor sexuali ai pacientului.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea investigatiei

Analiza se efectueaza pe baza urmatoarelor probe:

  • Tampon endocervical in cazul persoanelor de sex feminin, recoltarea fiind efectuata de catre medicul ginecolog;
  • Urina din primul jet in cazul persoanelor de sex masculin (pacientul nu trebuie sa urineze in ora anterioara recoltarii);
  • Secretii conjunctivale si nazo faringiene in cazul nou-nascutilor care prezinta suspiciune de infectie cu gonococ.

Tehnica bazata pe utilizarea tehnologii de amplificare a acizilor nucleici (NAAT) prezinta in cazul probelor recoltate pe tampon endocervical o sensibilitate de 99.2% si o specificitate de 99.6% iar in cazul probelor de urina la barbati 98.5% sensibilitate si respectiv 99.6% specificitate in cazul infectie cu cu Neisseria gonorrhoeae.

Care sunt rezultatele obtinute in urma investigatiei

Rezultatele pentru ARNr de Neisseria gonorrhoeae vor fi exprimate sub forma nedetectabil, pozitiv sau echivoc, in ultima situatie fiind recomandata repetarea recoltarii.

Un rezultat negativ indica faptul ca in proba testata nu exista material genetic al patogenului insa nu exclude posibilitatea unei infectii, deoarece detectia depinde de metoda de recoltare, cantitatea de ARN din proba, absenta inhibitorilor (exista interferente cu lubrifianti si în cazul tampoanelor endocervicale) si stadiul infectiei.

Un rezultat pozitiv stabileste diagnosticul de infectie cu Neisseria gonorrhoeae.

Determinarea ARN ului pentru Neisseria gonorrhoeae nu este indicata pentru evaluarea raspunsului terapeutic deoarece materialul genetic al patogenului persista cel putin 3 saptamani dupa incheierea tratamentului in cazul persoanelor cu diagnostic anterior pozitiv de infectie.

Afla mai multe: