Beta crosslaps

Cuprins

Beta CrossLaps

Ce reprezinta Beta crosslaps?

Beta crosslaps reprezinta un marker specific cu stabilitate inalta al resorbtiei osoase fiind generat in faza incipienta a degradarii colagenului de tip I matur (colagenul este o proteina care intra in constitutia oaselor alcatuind matricea organica a acestora).

Procesul de resorbtie osoasa presupune secretia unui amestec de proteaze acide si neutre de catre osteoclaste (celule cu rol specific de degradare a matricei osoase pe masura formarii de tesut nou), al caror rol principal este acela de a degrada fibrele de colagen în fragmente moleculare mici care apoi sunt convertite in Beta crosslaps regasite la nivel seric.

Markerul prezinta in mod fiziologic valori serice scazute si se datoreaza degradarii de mici proportii din cursul proceselor de remaniere osoasa, in timp ce prezenta acestuia in cantitati crescute este specifica resorbtiilor osoase accelerate care apar la persoanele varstnice sau in patologiile cu afectare scheletala-osteoporoza.

Cand este indicata determinarea de Beta crosslaps?

Determinarea Beta crosslaps este utilizata pentru estimarea riscului de fracturi cauzate de osteoporoza si pentru monitorizarea terapiilor antiresorbtive pe baza preparatelor enzimatice administrate la pacientii care prezinta aceasta afectiune. Suplimentar, markerii prezinta valoare clinica si in alte afectiuni osoase asa cum sunt boala osoasa Paget (boala Paget este o patologie in cadrul careia oasele afectate prezinta deformari datorate proceselor de remaniere si innoire scheletale in mod accelarat), hiperparatiroidism primar si secundar, osteomalacie si alte boli metabolice ale osului.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea de Beta crosslaps se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt rezultatele pentru Beta crosslaps?

Valorile intervalului de referinta pentru Beta crosslaps sunt specifice pe categorii de varsta si sex si sunt reprezentate de catre:

Sex feminin

Valoare ng/mL

premenopauza

≤0.573

postmenopauza

≤1.008

Sex masculin

 

30-51 ani

≤0.584

51-70 ani

≤0.704

>70 ani

≤0.854

Determinarea de Beta crosslaps la pacientii care sufera de insuficienta renala trebuie sa tina cont de faptul ca diminuarea excretiei renale a markerului poate determina o crestere a nivelului seric al acestuia.

Afla mai multe: