Bilirubina directa

Cuprins

Bilirubina directa

Ce reprezinta bilirubina directa

Bilirubina directa reprezinta un compus care rezulta in principal in urma proceselor de catabolizare (degradare) a eritrocitelor circulante la sfarsitul celor 120 de zile de viata, si in proportie redusa al celor mature regasite in maduva osoasa hematogena, al citocromilor hepatici, mioglobinei sau diferitelor enzime ce contin hem.

Dupa distructia acestor hemoproteine, biliverdina rezultata este metabolizata la randul ei in bilirubina care este transportata dupa legare de albumina, la nivel hepatic in vederea conjugarii. La nivel hepatic are loc conjugarea bilirubinei cu sinteza de mono si diglucuronid, cele 2 forme ale bilirubinei directe.

Cand este indicata determinarea bilirubinei directe

Cresterea valorilor bilirubinei directe se datoreaza eliminarii deficitare de pigment conjugat de la nivel hepatic si biliar si apare in icterele colestatice sau cele hepatocelulare. Cauzele cele mai frecvente ale cresterii BD sunt:

  • Obstructiile intrahepatice: sindrom Dubin Johnson, sindrom Rotor, colestaza indusa de substante medicamentoase, icter postoperator, hepatita virala, ciroza hepatica;
  • Obstructii extrahepatice generate de formarea calculilor biliari, tumorilor sau stricturilor.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Bilirubina directa se dozeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Valorile normale ale bilirubinei directe

Valorile biologice normale ale BD trebuie sa fie <0.3 mg/dL.

Afla mai multe: