Bilirubina indirecta

Cuprins

Bilirubina indirecta

Ce reprezinta bilirubina indirecta?

Bilirubina indirecta sau neconjugata se obtine prin diferenta dintre valoarea bilirubinei totale BT si cea directa (BT= bilirubina indirecta+bilirubina directa). Bilirubina reprezinta un compus obtinut majoritar prin distructia eritrociteleor senescente (imbatranite) la nivelul macrofagelor, printr-un proces de oxidare al hemului. O fractiune mai mica a acesteia provine din distrugerea hematiilor mature din maduva hematogena si metabolizarea altor proteine care contin gruparea hem (mioglobina din muschi, citocromi hepatici).

Dupa sintetizare, bilirubina circula la nivel sangvin sub forma legata si ajunge la nivel hepatic unde sufera un proces de conjugare cu acidul glucuronic. Bilirubina astfel conjugata este transportata in canaliculele biliare de unde este deversata apoi in caile biliare apoi in intestin.

Cand se determina bilirubina indirecta?

Determinarea valorilor bilirubinei neconjugate este indicata in urmatoarele situatii:

  • Productie crescuta de pigment biliar prin distructie accelerata a hemoglobinei eritrocitelor circulante (la persoanele afectate de anemii hemolitice si ischemii tisulare acute);
  • Preluare hepatica scazuta datorata utilizarii anumitor substante medicamentoase (novobiocina);
  • Conjugare hepatica neadecvata datorita deficitului enzimatic de glucuronil transferazelor (ereditar-sindrom Gilbert, Crigler Najjar sau dobandit prin inhibitie medicamentoasa); sindromul Gilbert este o afectiune care determina conjugarea insuficienta a bilirubinei la nivel hepatic, care de cele mai multe ori, nu necesita tratament; sindromul Crigler Najjar este o tulburare care evolueaza cu o forma ereditara de icter non hemolitic determinata de o mutatie a genei care codifica enzima implicata in procesul de conjugare al bilirubinei;

Concentratia plasmatica a bilirubinei neconjugate este determinata de:

  • Cantitatea de bilirubina plasmatica, nou sintetizata dupa degradarea hemului;
  • Cantitatea si frecventa eliminarii bilirubinei la nivel hepatic.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea bilirubinei indirecte se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate).

Care sunt valorile pentru bilirubina indirecta?

Valorile normale pentru bilirubina indirecta sunt < 1 mg/dL.

La nou nascuti apare o crestere tranzitorie, fiziologica a bilirubinei neconjugate intre a 2a si a 5a zi de viata (icterul neonatal) datorata imaturitatii glucuroniltransferazei, valorile serice ale compusului fiind <5mg/dl. La nou nascutii care prezinta sindrom hemolitic, bilirubina indirecta poate depasi 20mg/dL, fiind insotita de aparitia unui icter sclero tegumentar mai pronuntat fata de cel fiziologic.

Deficitul ereditar de glucuronil transferaza la persoanele cu sindrom Gilbert determina o crestere a bilirubinei avand valori cuprinse intre 1.2-3 mg/dL, in timp ce sindromul Crigler Najjar de tip I asociaza BI de 20-45 mg/dL iar cel de tip II intre 6-20mg/dL.

Afla mai multe: