Biotina (Vitamina H)
Cuprins
- Ce este biotina?
- Cand sa efectuezi testul pentru biotina?
- Cum te pregatesti pentru testul de feritina?
- Valori normale pentru biotina
Ce este biotina?
Vitamina H este o vitamina hidrosolubila, care face parte din complexul B, putand fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Vitamina H are un rol esential in transferul de CO2 in metabolismul lipidic, glucidic si proteic.
Rolul acesteia este de a incetini procesul de albire a firelor de par si de a proteja pielea Mai mult decat atat, vitamina H impiedica depunerea de colesterol la nivelul endoteliului vascular si de a elimina substantele nocive. In acest fel, ajuta la functionarea normala a ficatului si a vezicii biliare.
Vitamina H se poate gasi in carne, produse lactate, paine din cereale integrale, homar, ton, macrou, galbenusul de ou precum si in diferite fructe si legume. Stabilitatea vitaminei H este mare la caldura si relativ mica la lumina si in contact cu oxigenul.
Deficitul de vitamina H este foarte rar intalnit, deoarece necesarul zilnic al organismului este foarte mic, iar organismul produce in mod natural biotina. In cazurile rare in care se instaleaza, deficitul de vitamina H se manifesta prin simptome precum: greata, anorexie, dermatita seboreica, mialgie, conjunctivita, convulsii, scaderea poftei de mancare.
Vitamina H (Biotina)
Cand sa efectuezi testul pentru biotina?
Determinarea concentratiei de vitamina H este recomandata de medicul de specialitate atunci cand suspecteaza un deficit de biotina la nivelul organismului, in special in cazul persoanelor care au tulburari la nivelul tegumentelor, parului si unghiilor.
Cum te pregatesti pentru testul de biotina?
Testul pentru biotina este un test de sange si presupune recoltarea de sange venos. Este important ca recoltarea sa se efectueze dimineata. Recomandarea esentiala este ca pacientul sa nu consume alcool cu 24 de ore inainte de recoltare.
Valori normale pentru biotina
Valorile de referinta pentru concentratia de biotina existenta la nivelul organismului trebuie sa fie peste 200 ng/L. Antibioticele si medicamentele anticonvulsive pot duce la o scadere a nivelului de biotina, afectand flora intestinala, cea responsabila de sinteza acestei vitamine.
- The use of avidin-biotin interaction in immunoenzymatic techniques - https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/27.8.90074
- Introduction to avidin-biotin technology - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/007668799084256G
- Structural origins of high-affinity biotin binding to streptavidin - https://science.sciencemag.org/content/243/4887/85.abstract