CA 19-9

Cuprins

CA 19-9

Ce reprezinta antigenul tumoral CA 19-9?

CA 19-9 este o proteina sintetizata la nivel mucoasei epiteliale gastrice, intestin, pancreas ficat si ovar cu rol de marker al tumorilor acestor organe. Valori crescute ale CA 19-9 sunt specifice mai ales carcinoamelor pancreatice in proportie de 70-80%, gastrice si hepatice aproximativ 60% si mai putin celor colorectale si cancerului mamar, ovarian, al prostatei si plamanului 30%.

Cand este indicata determinarea CA 19-9?

Determinarea CA 19-9 are ca scop principal diagnosticarea si monitorizarea adenocarcinomului pancreatic, gastric si a tumorilor hepatobiliare. Valorile CA 19-9 pot fi utilizate si pentru diagnosticul cancerului colorectal si monitorizarea pacientilor cu aceasta afectiune atunci cand se insoteste de CEA si al cancerului ovarian alaturi de CEA 125.

In cadrul evaluarii preoperatorii a pacientilor care sufera de cancer pancreatic, prezenta  în sange a nivelelor ridicate ale markerului tumoral care depasesc 1000 U/mL contraindica acest tip de tratament, fiind corelate cu dimensiunile si extinderea formatiunii maligne care in 96% din cazuri se dovedeste a fi inoperabila. Ca 19-9 poate fi utilizat pentru monitorizarea raspunsului celulelor tumorale la terapia chirurgicala, chimioterapica, radioterapica sau cu anticorpi monoclonali, o scaderea a nivelurilor markerului tumoral confirmand eficacitatea tratamentului in timp ce valorile constante ale acestuia sunt inalt sugestive pentru schimbarea metodelor de management al bolii.

Important de retinut este faptul ca markerul nu poate fi utilizat ca metoda de screening al populatiei generale pentru carcinomul pancreatic deoarece valorile acestuia pot fi crescute si în cazul altor afectiuni benigne cum sunt bolile inflamatorii intestinale, ciroza hepatica, pancreatita acuta sau cronica, colangita, obstructia biliara, icter obstructiv, afectiuni pulmonare, patologii inflamatorii tiroidiene, ginecologice si patologiile autoimune (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida sau sclerodermie).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale antigenului tumoral CA 19-9 necesita recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile CA 19-9?

Valorile biologice de referinta ale antigenului tumoral trebuie sa fie <27U/mL, limita de detectie inferioara a acestuia fiind de 0.60U/mL.

Afla mai multe: