Calciu ionic

Cuprins

Calciu ionic

Ce reprezinta calciul ionic?

Calciul ionic (forma libera a calciului seric nelegata de albumina) reprezinta fractiunea fiziologic activa a compusului, fiind implicata in procesele de coagulare si de reglare a contractilitatii musculare. Cuantificarea calciului ionic ofera detalii cu privire la efectul proteinelor totale si al albuminei asupra calciului seric total (aproape jumatate din calciul plasmatic total circuland sub forma legata de albumina).

Concentratia calciului ionic la nivel sangvin este reglata prin intermediul parathormonului si 1,25 dihidroxi vitaminei D3, aspect important mai ales la persoanele de sex feminin in cazul carora PTH inregistreaza variatii diurne mai importante decat la barbati. Fractiunea libera a calciului este mai scazuta in starile de alcanizare ale sangelui acest fapt fiind datorata cresterii capacitatii de legare a CA de catre proteine in conditii de pH crescut.

Cand este indicata determinarea calciului ionic?

Principalele recomandari pentru determinarea nivelului de calciu ionic în organism sunt reprezentate de catre:

  • Evaluarea fractiunii biologic active a calciului la gravide, nou nascuti, pacienti transfuzati cu sange stocat pe citrat, al celor cu disproteinemii de diverse etiologii (pierdere renala de proteine, malabsorbtie intestinala, mielom multiplu, inflamatii cronice, postoperator);
  • Monitorizarea pacientilor cu suferinta renala croniaca terminala, hipercalcemie maligna, hiperparatiroidism (hiperfunctie a glandelor paratiroide), acidoza metabolica.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea nivelurilor calciului ionic se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile normale ale calciului ionic?

Determinarea formei biologice active de calciu din sânge se face indirect printr o formula de calcul care include valoarea calciului seric total si a proteinelor totale, rezultatele obtinute fiind specifice pe categorii de varsta dupa cum urmeaza:

  • ≤ 16 ani: 4.2-5.2 mg/dL;
  • > 16 ani: 3.82-4.82 mg/dL.

Valorile critice ale calciului ionic sunt reprezentate de nivelurile scazute sub 2mg/dL si cele care depasesc 7mg/dL. Variatiile fiziologice ale valorilor calciului ionic sunt reprezentate de scaderile intalnite postprandial si cresterile aparute in urma efortului fizic sustinut.

Afla mai multe: