Carnitina serica

Cuprins

Carnitina serica

Ce este carnitina serica

Carnitina sau β hidroxi γ-trimetilamoniu butiratul reprezinta un compus de amoniu sintetizat la nivel hepatic si renal pe baza a 2 precursori lizina si metionina. Acidul citric (vitamina C) prezinta rol important in producerea carnitinei, fiind indispensabila in procesul de sinteza al aminoacidului. Carnitina face parte dintre aminoacizii care provin atat din surse endogene (biosinteza proprie) cat si exogena prin ingestia de alimente bogate in proteine de origine animala (carne, lapte si derivate ale acestora) si este stocata la nivelul miocardului, muschilor scheletici, eritrocitelor si ficatului.

Principalul rol al carnitinei in organism este acela de transport al acizilor grasi in mitocondrie pentru oxidare ulterioara cu ajutorul acetil coenzima A (acetil coA) in cadrul ciclului Krebs (ciclul acidului tricarboxilic).

Cand este indicata determinarea carnitinei serice

Evaluarea carnitinei serice reprezinta un test de screening recomandat pacientilor cu tulburari ale functiei de transport a acizilor grasi care se manifesta prin: slabiciune musculara cronica, hipotonie, cardiomiopatie asociata cu depunerea de lipide, retard de crestere si dezvoltare, hipoglicemie sau acidoza metabolica non diabetica.

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Determinarea nivelului de carnitina se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire speciala in prealabil a pacientului.

Care sunt valorile normale ale carnitinei serice

Valorile carnitinei serice sunt cuprinse in urmatoarele intervale fiziologice:

Varsta

Valoare µmol/l

1 zi

11.5-36.0

2-7 zile

10.0-21.0

8-28 zile

12.3-46.2

29 zile-1 an

26.9-49.0

Persoane de sex feminin >1 an

17.9-45.4

Persoane de sex masculin>1an

24.6-51

Deficitul de palmitoiltransferaza II reprezinta o afectiune genetica insotita de niveluri scazute ale carnitinei serice care se manifesta sub forma de miopatie in special la adolescent si adult (mai rar intalnita la nou nascuti si copii). Durerile musculare sunt induse de efort fizic intens, stari febrile prelungite sau post indelungat.

Concentratii crescute ale carnitinei in sange > 100 µmol/l sunt intalnite in cazul deficitului de palmitoiltransferaza I si determina aparitia encefalopatiei hepatice insotite de convulsii, hipoglicemiei hipoketotice, cardiomegaliei, tulburari ale ritmului cardiac care pot fi precipitate de infectii virale sau bacteriene.

Afla mai multe: