Catecolamine urinare

Cuprins

Catecolamine urinare

Ce sunt catecolaminele urinare

Catecolaminele sunt substante hormonale reprezentate de catre adrenalina, noradrenalina si dopamina produse la nivelul glandelor suprarenale si al sistemului nervos simpatic, care se elimina in urina dupa metabolizare in compusi inactivi. Determinarea urinara a catecolaminelor este mai specifica fata de valorile serice ale acestora datorita actiunii anumitor factori endogeni asupra concentratie sangvine a compusilor.

Cand este indicata determinarea catecolaminelor urinare

Tumorile neuroendocrine secretante (neuroblastoamele) sunt asociate in mod frecvent cu valori crescute ale catecolaminelor urinare peste limita superioara fiziologica maxima.

Feocromocitomul este o afectiune tumorala a medulosuprarenalei care determina secretia crescuta de adrenalina si noradrenalina, simptomele specifice afectiunii fiind reprezentate de: atacuri paroxistice, tahicardie, hipertensiune arteriala, dureri toracice, paloare tegumentara, cefalee, greata si stare generala alterata.

Determinarea catecolaminelor urinare are rol de test de confirmare al afectiunilor în cazul obtinerii unor valori plasmatice sau urinare crescute ale metanefrinelor. Valoarea diagnostica este mai mare in cazul in care se utilizeaza probe de urina recoltate in timpul puseelor hipertensive (acesta este momentul in care catecolaminele sunt eliberate in cantitatea cea mai mare).

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea analizei

Determinarea valorilor catecolaminelor urinare se efectueaza din urina emisa pe parcursul a 24 de ore fiind mai specifica decat valorile plasmatice, datorita secretiei intermitente ale adrenalinei, noradrenalinei si dopaminei pe parcursul evolutiei afectiunilor tumorale.

La ora 7 dimineata pacientul urineaza ianinte de a recolta proba de analizat si nu retine aceasta urina apoi colecteaza intr un vas curat toata urina eliminata pana a doua zi la ora 7. Dupa omogenizare se masoara cantitatea totala de urina emisa in decursul celor 24 de ore dupa care se retin aproximativ 10 ml intr un recipient de unica folosinta steril. Urina acumulata se pastreaza la o temperatura de 2- 8 ºC pe tot parcursul recoltarii si pana in momentul preluarii in lucru.

Este recomandat sa se evite cu cateva ore inaintea recoltarii stresul emotional, efortul fizic si consumul de cafea. Este important de retinut faptul ca anumite substante medicamentoase pot interfera cu rezultatul testului: medicatia utilizata pentru tratarea tensiunii arteriale crescute (alfa si beta blocante, inhibitorii enzimei de conversie, rezerpina, alfa metildopa), antidepresivele triciclice, bronhodilatatoarele, antitusivele si decongestionantele nazale, astfel ca poate fi necesara consultarea cu medicul curant inainte de realizarea acestei analize medicale.

Care sunt valorile normale pentru catecolaminele urinare

Valorile intervalului de referinta pentru catecolaminele urinare in functie de varsta si sexul pacientului si sunt reprezentate de catre:

Varsta

Adrenalina (μg/24h)

Noradrenalina (μg/24h)

Dopamina (μg/24h)

0-1 an

<2.5

<10

<85

1-2 ani

<3.5

4-29

10-40

3-4 ani

<6

8-45

40-260

5-10 ani

0.2-20

13-65

 

65-400

11-15 ani

0.5-20

15-80

>16 ani

<20

Valorile urinare crescute ale catecolaminelor sunt inalt sugestive pentru feocromocitom, paraganglioame si neuroblastom.

Concentratii scazute ale catecolaminelor urinare sunt inregistrate in cazul sindromului Shy-Drager (tetrapareza spastica datorata degenerarii celulelor nervoase din anumite zone ale creierului), Lesch-Nyham (patologie neurogenetica care determina afectarea metabolismului purinelor) si Riley-Day (asociaza instabilitate emotionala, hipotensiune arteriala posturala, deglutitie dificila, hipersudoratie).

Afla mai multe: