Cazeina

Cuprins

 

Ce este cazeina

Cazeina reprezinta una din proteinele cu potential alergen care se regaseste in laptele de vaca alaturi de lactalbumina si beta-lactoglobulina. Proteina este inofensiva insa sistemul imunitar al copiilor alergici o considera daunatoare si declanseaza o reactie de aparare dupa ingestia laptelui de vaca sau al produselor lactate derivate.

Cand trebuie determinata alergia la cazeina

Simptomele alergiei alimentare cele mai des întâlnite la copii sub 2 ani sunt:

  • Stranut sau tuse;
  • Prurit (mancarime) ocular, secretii nazale apoase, congestie a mucoasei nazale;
  • Erupții cutanate pruriginoase (piele rosie insotita de mancarime);
  • Dureri abdominale, varsaturi, diaree, refuzul alimentatiei, iritabilitate.

In cazuri rare, substantele eliminate in torentul sangvin de catre sistemul imun in alergia alimentara pot duce la reactii alergice severe de tipul socului anafilactic: edem al fetei (principala cauza a edemului este acumularea de lichid in tesuturi) si al glotei, respiratie suieratoare, senzatie de sufocare, hipotensiune arteriala si tulburari ale ritmului cardiac-urgenta medicala!

Cum ma pregatesc inaintea testarii

Alergia la cazeina din laptele de vaca se asociaza frecvent altor tipuri de alergii cum sunt laptele de soia si cel de capra, astfel ca este utila efectuarea de analize medicale care sa includa un panel mixt de alergeni alimentari special pentru copii mici. Analiza se efectueaza din sange venos periferic si nu necesita o pregatire speciala a pacientului inainte de recoltare.

Este utila si determinarea IgE specific fata de proteinele laptelui de vaca in cazul in care nu sunt disponibile panelurile de alergeni alimentari.

Cum se interpreteaza rezultatul testului

Un copil cu alergie la cazeina va prezenta un rezultat pozitiv atat in cazul imunoglobulinelor E - IgE specific pentru laptele de vaca cat si al panelurilor extinse, putand sa asocieze uneori alergie la mai multe tipuri de proteine alimentare.

Afla mai multe: