Celule lupice

Cuprins

Celule lupice

Ce reprezinta celulele lupice?

Lupusul eritematos sistemic LES este o boala caracterizata prin inflamatie cronica de cauza autoimuna care evolueaza cu eruptie cutanata, leziuni sinoviale (cartilajul articulatiilor), afectare renala si a sistemului nervos. LES este o boală autoimună cu evolutie pe termen lung care este determinata de sinteza de autoanticorpi anti ADN (anticorpi indreptati impotriva celulelor proprii organismului) si autoanticorpi anti factori ai coagularii.

Celulele lupice sunt polimorfonucleare neutrofile mature care interactioneaza cu anticorpii serici de tip antinucleoproteina prin fagocitarea si distrugerea lor.

Cand este indicata determinarea celulelor lupice?

Determinarea serica a polimorfonuclearelor de tip lupic alaturi de anticorpii anti ADN, are ca scop stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic, intre 50-75% dintre persoanele cu lupus prezentand niveluri decelabile ale acestor tip de leucocite. Celulele lupice au fost izolate si in alte boli autoimune asa cum sunt poliartrita reumatoida si boala Hodgkin dar si la persoanele care urmeaza tratament prelungit cu hidralazina, izoniazida, contraceptive orale, streptomicina, sulfonamide, tetraciclina.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Decelarea celulelor lupice se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun sau postprandial, fiind indicata oprirea tratamentului cu heparina cu cel putin 2 zile inainte de analiza.

Care sunt rezultatele investigatiei?

Examinarea microscopica a celularitatii sangvine periferice nu trebuie sa identifice prezenta polimorfonuclearelor de tip lupic. Absenta celulelor lupice nu exclude diagnosticul de lupus eritematos sistemic, in aceasta situatie fiind necesara efectuarea unor investigatii de laborator suplimentare si corelarea lor cu simptomatologia si examenul clinic al pacientului.

Rezultate fals negative pentru celulele lupice au fost inregistrate dupa administrarea corticoterapiei, heparinoterapiei si terapiilor imunosupresoare.

Afla mai multe: