Ceruloplasmina

Cuprins

Ceruloplasmina

Ce reprezinta ceruloplasmina?

Ceruloplasmina este o alfa 2 globulina responsabila de legarea si transportul cuprului la nivel plasmatic in proportie de 70%. Sinteza ceruloplasminei are loc la nivel hepatic, dupa preluarea si transportul cuprului, proteina fiind catabolizata si eliminata pe cale biliara.

Alte functii indeplinite de ceruloplasmina in organism sunt:

  • Oxidarea Fe in vederea transportarii de catre transferina;
  • Oxidarea catecolaminelor si serotoninei;
  • Antioxidant la nivelul membranelor celulare lipidice;
  • Antiinflamator prin inhibarea activitatii histaminazei serice.

Cand este indicata determinarea ceruloplasminei?

Determinarea ceruloplasminei serice este efectuata in scopul diagnosticarii bolii Wilson, degenerescenta hepatolenticulara autozomal recesivă cu transmitere genetica. Patologia determina sinteza scazuta a compusului prin alterarea mecanismului de integrare al cuprului în molecula alfa 2 globulinei si a excretiei acesteia la nivel biliar.

Boala Wilson este o afectiune care determina afectare hepatică, cerebrala, corneana si renala in urma depunerilor patologice ale cuprului la nivelul acestor organe, stabilirea diagnosticului fiind efectuata prin evidentierea cantitatilor serice scazute de ceruloplasmina.

Sindromul Menkes este o alta patologie care asociaza deficit seric de ceruloplasmina datorat absorbtiei intestinale deficitare si utilizarii reduse a cuprului provenit din dieta alimentara. Afectiunea evolueaza din punct de vedere clinic cu aparitia simptomatologiei neurodegenerative si a anomaliilor de tesut conjunctiv în cazul copiilor.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale ceruloplasminei necesita recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate).

Care sunt valorile normale ale ceruloplasminei?

Valorile intervalului biologic de referinta pentru ceruloplasmina variaza in functie de sex dupa cum urmeaza:

Sex

Valoare mg/dL

Sex feminin

16-45

Sex masculin

15-30

Variatiile valorilor serice ale ceruloplasminei sunt reprezentate de:

  • Scaderi intalnite in: boala Wilson, sindrom Menkes, anemie microcitara hipocroma, deficit ereditar de ceruloplasmina, sindrom nefrotic, enteropatie cu pierdere de proteine, sindroame de malnutritie si absorbtie, ciroza hepatica;
  • Cresteri determinate de: tumori solide, leucemii, boala Hodgkin, ciroza biliara primitiva, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida.

In mod fiziologic se pot intalni concentratii crescute ale compusului la gravide.

Afla mai multe: