Colinesteraza

Cuprins

Colinesteraza

Ce reprezinta colinesteraza?

Colinesteraza este o enzima produsa la nivel hepatic, pancreatic, cardiac si cerebral al carei rol nu este pe deplin cunoscut in prezent. 

Cand este indicata determinarea colinesterazei?

Determinarea valorilor colinesterazei serice este indicata în general în cazul in care pacientul prezinta simptome clinice sugestive pentru intoxicatia cu insecticide, fiind utila in cadrul evaluarii functiei hepatice la aceasta categorie de bolnavi.

Determinarea colinesterazei serice ca metoda de screening este utilizata preoperator in scopul determinarii riscului de aparitie al sindromului de apnee prelungita dupa administrarea de anestezice de tipul blocantelor musculare. La pacientii cu valori scazute ale activitatii colinesterazei sunt necesare cantitati reduse de blocaje neuromusculare in cadrul anesteziei efectuate inainte de actul operator.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor colinesterazei serice presupune recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate).

Care sunt valorile normale pentru colinesteraza?

Valorile intervalului biologic de referinta pentru colinesteraza serica sunt dependente de varsta si sex dupa cum urmeaza:

Varsta/sex

Valoare in U/L

Copii

Sex masculin >40 de ani

Sex feminin >40 ani

 

5320-12920

Sex feminin <40 ani in afara sarcinii/ fara tratament cu contraceptive orale

4260-11250

Sex feminin <40 ani in sarcina/cu tratament anticontraceptiv

3650-9120

Scaderi ale valorilor colinesterazei serice sunt intalnite in cazurile de intoxicatie cu insecticide organofosforice, hepatita cronica, ciroza hepatica, infarct miocardic, infectii acute sau in prezenta anomaliilor functionale ale enzimei.

Cresteri ale valorilor colinesterazei sunt asociate frecvent perioadelor de convalescenta in cadrul hepatitelor acute si sindroamului nefrotic.

Afla mai multe: