Complexe imune circulante (CIC)

Cuprins

Complexe imune circulante

Ce reprezinta complexele imune circulante CIC?

Complexele imune circulante CIC reprezinta structuri proteice formate prin legarea unui antigen de anticorpul sau omolog sintetizat de catre organism in cadrul raspunsului imun specific. Complexele imune circulante prezinta turn over crescut (sunt distruse rapid) fiind greu detectabile in ser.

Dozarea serica a complexelor imune circulante este posibila in situatiile in care acestea se formeaza in cantitati suficient de mari incat sa depaseasca clearence ul polimorfonuclearelor serice (celule cu rol in apararea organismului care inglobeaza si distrug patogenii si particulele straine organismului).

Prezenta unui numar crescut de complexe imune circulante la nivel sangvin determina activarea sistemului complement responsabil de agregarea trombocitara (formare de trombi) si aparitia inflamatiei prin stimularea leucocitelor si a macrofagelor, modificari patologice care determina distructie tisulara.

Sistemul complement reprezinta o parte a mecansimelor de aparare generate de catre sistemul imunitar alaturi de imunoglobuline specifice de tip IgM si IgG si are ca rol principal recunoasterea (din punct de vedere imunologic) structurilor non self in organism (structuri straine organismului) contribuind la stabilirea interactiunilor dintre anticorp si antigenul omolog. Complexul de atac prezinta rol important in apararea imuna nespecifia a organismului si este alcatuit din peste 30 de proteine diferite care includ factorul B, esteraza D si factorul P (properdina).

Cand se determina complexele imune circulante?

Identificare la nivel seric a complexelor imune circulante nu prezinta rol diagnostic pentru afectiuni specifice, insa poate oferi informatii utile cu privire la evolutia si prognosticul bolilor in cadrul carora sunt generate. Prezenta CIC reprezinta un indicator al depasirii capacitatii de aparare a sistemului imun si in anumite situatii are rol de marker de activitate al bolii (neoplasme, infectii bacteriene, boli autoimune).

Persistenta concentratiior crescute ale complexelor imune circulante este specifica bolilor inflamatorii cu evolutie cronica, in timp ce valorile in scadere obtinute in urma determinarilor seriate ale compusilor reprezinta un indicator de evolutie favorabila a patologiei care le induce aparitia.

Afectiunile care asociaza in mod frecvent prezenta complexelor imune circulante sunt reprezentate de catre:

  • Bolile reumatice: lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, sindrom Sjogren, periarterita nodoasa, sindromul Felty, boala Bechterew, spondilita anchilozanta;
  • Infectiile virale: hepatita B, Epstein Barr, citomegalovirus;
  • Infectiile bacteriene: endocardita bacteriana, gonoreea diseminata, sifilis, streptococii si meningococemii;
  • Infectiile parazitare: malarie, schistosomiaza, tripanosomiaza, toxoplasmoza;
  • Alte afectiuni specifice de organ: glomerulonefrita, boala Crohn, pneumonia interstitiala, fibroza chistica, purpura trombocitopenica, afectiuni hepatice cronice.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea complexelor imune circulante se realizeaza din sange venos recoltat prin punctie periferica a jeun.

Care sunt valorile CIC?

Valoarea de referinta pentru CIC este

- negativa atunci cand <20 R.U/ml;

- pozitiva atunci cand >20 R.U/ml.

Afla mai multe: