Coprocitograma

Cuprins

Coprocitograma

Ce reprezinta coprocitograma

Coprocitograma reprezinta o analiza de laborator care permite identificarea hematiilor si leucocitelor in materiile fecale prin intermediul examenului microscopic al acestora.

Cand este indicata realizarea coprocitogramei

Coprocitograma rezinta indicatie de efectuare in cazul sindroamelor diareice, care apar in mod frecvent secundar infectiilor bacteriene cu Salmonella spp., Shigella spp., Campylobacter, E.coli enteroinvaziv si enterohemoragic. Infectiile determinate de enterovirusuri si bacterii enterotoxigene nu determina aparitia unei reactii inflamatorii si evolueaza cu modificari minime ale coprocitogramei.

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Coprocitograma se realizeaza din materii fecale emise spontan, recoltate de catre pacient in recipiente sterile fara mediu de transport si conservare (coprorecoltoare simple). Se va evita contaminarea materiilor fecla erecoltate cu urina si se indicata alegerea (cand este posibil) a unor esantione care sa contina mucus si striuri sangvinolente.

Important de retinut este faptul ca recoltarea trebuie efectuata inaintea initierii terapiei antibiotice si de administrare intrarectala de supozitoare.

Care sunt rezultatele coprocitogramei

Cresterea semnificativa a leucocitelor in scaunul diareic al pacientului >10 polimorfonucleare/hpf (camp microscopic cu putere de marire 40 ×) este specifica colitei difuze postantibioterapie, colita ulceroasa, shigelloza, salmonelloza, infectiilor cu Yersinia, Campylobacter si E.coli enteroinvaziv si enterohemoragic. Prezenta leucocitelor in materiile fecale apoase poate fi determinata si de evolutia afectiunilor inflamatorii intestinale de cauza non infectioasa.

In conditii fiziologice, hematiile sunt absente de la nivelul materiilor fecale, astfel ca prezenta de hematii integre in proba, semnifica originea joasa, rectala a sangelui eliminat. Prezenta eritrocitelor alaturi de mucus si leucocite indica prezenta unui proces inflamator infectios la nivel intestinal.

Cresterea moderata a leucocitelor in materii fecale este intalnita in fazele de debut ale infectiei cu Shigella, si amoebiaza (sindrom diareic acut indus de infectia cu Entamoeba).

Sindroamele diareice care evolueaza cu lipsa leucocitelor in scaun au ca etiologie infectiile virale si parazitare ale tractului digestiv, holera si cele produse de bacterii enterotoxigene (Clostridium, Staphylococcus).

Afla mai multe: