Coprocultura

Cuprins

Coprocultura

Ce reprezinta coprocultura

Coprocultura reprezinta o investigatie de laborator realizata in cadrul departamentului de bacteriologie, prin care se urmareste identificarea agentilor patogeni patogeni care determina aparitia bolilor gastrointestinale atat la copii cat si la adulti.

Cand este indicata efectuarea unei coproculturi

Principalele simptome care ridica suspiciunea unei infectii bacteriene sau fungice ale intestinului sunt reprezentate de catre:

  • Sindrom diareic;
  • Crampe abdominale;
  • Eliminarea de materii fecale cu mucus sau striuri sangvinolente;
  • Febra;
  • Varsaturi.

Ce rebuie sa stiu inainte de investigatie

Recolatarea materiilor fecale necesare pentru realizarea coproculturii trebuie sa preceada administrarea medicatiei antibiotice pentru a nu influenta rezultatele finale ale analizei. Materiile fecale vor fi recoltate de catre pacient intr un recipient steril prevazut cu mediu de transport (coprorecoltor cu mediu Carry-Blair) sau fara mediu de transport (coprorecoltor simplu) pe care il va aduce in laborator cat mai repede posibil (maxim o ora de la recoltare in coprorecoltoare simple si maxim 24 de ore in cazul utilizarii celor cu mediu de transport).

In anumite situatii de suspiciune a infectiei cu Shigella poate fi recomandata recoltarea prin raclaj al mucoasei rectale cu ajutorul unui tampon pentru a creste sansele de izolare ale patogenului in cultura efectuata.

Care sunt rezultatele obtinute dupa efectuarea coproculturii

Rezultatele obtinute dupa realizarea unei coproculturi pot fi:

  • Negative- situatie care necesita repetarea recoltarii sau realizarea altor investigatii pentru stabilirea etiologiei sindromului diareic;
  • Pozitive-rezultatul emis precizeaza tipul bacteriei care declanseaza aparitia simptomelor si este insotit de cele mai multe ori de antibiograma specifica in functie de care va fi ales tratamentul.

In cea de a doua situatie in care se obtine un rezultat pozitiv al coproculturii, cel mai frecvent germeni patogeni care determina aparitia sindromului diareic sunt reprezentati de catre:

  • Enterobacteriaceae strict patogene (Salmonella spp., Shigella spp., Escherichia coli enteropatogen, enterohemoragic, enteroinveziv, enteroaderent, enteroagregativ, Yersinia enterocolitica);
  • Enterobacteriaceae conditionat patogene care pot declansa procese patologice la nivel intestinal in anumite conditii favorizante (Klebsiella spp., Serratia marcescens);
  • Staphylococcus aureus;
  • Bacterii anaerobe (Bacillus cereus, Clostridium difficile, Clostridium perfringes,, Clostridium Botulinum);
  • Candida albicans.

De retinut faptul ca la copii cu varste de pana la 3 ani, rezultatul va specifica obligatoriu prezenta sau absenta E. coli enteropatogen EPEC, germen implicat frecvent in aparitia sindroamelor diareice cronice la aceasta categorie de varsta.

Afla mai multe: