Cultura din exsudat faringian

Cuprins

Cultura exsudat faringian

Ce reprezinta cultura din exsudat faringian?

Cultura exsudatului faringian reprezinta o analiza de laborator efectuata pentru stabilirea diagnosticului etiologic al faringo-amigdalitelor bacteriene prin insamantare pe medii speciale a secretiilor faringiene. In lipsa tratamentului antibiotic corespunzator, faringitele si tonsilitele bacteriene se pot propaga mai departe catre tractul respirator inferior sau catre trompa lui Eustachio determinand infectii respiratorii joase si infectii ale urechii medii.

Faringele este colonizat de flora saprofita alcatuita din microorganisme non patogene aflate in relatie de simbioza cu gazda cu rol important in prevenirea proliferarii si invaziei bacteriilor patogene prin diferite mecanisme. Cele mai frecvente infectii bacteriene ale tractului respirator superior detectabile la nivelul secretiilor faringiene sunt determinate de catre:

  • Streptococcus pyogenes sau streptococul betahemolitic de grup A - determina in mod frecvent faringite acute si abcese periamigdaliene;
  • Arcanobacteryum heamolyticum determina faringita si abces periamigdalian;
  • Staphylococcus aureus este raportat in exsudatul faringian doar la cererea medicului, patogenul avand semnificatie clinica doar la anumiti pacienti si contactii acestora;
  • Fusobacterium spp, Bacteroides;
  • Streptococii betahemolitici de grup C si G sunt implicati in aparitia faringitelor;
  • Neisseria gonorrhoeae este transmisa prin raport sexual oral cu o persoana infectata si este raspunzatoare de aparitia faringitei gonococice;
  • Corynebacterium diphteriae este egentul etiologic al anginei pseudomembranoase insotita de toxemie;
  • Infectia cu spirochete si fusobacterii determina angina Vincent, facetiune rar intalnita specifica adultilor cu igiena orala deficitara sau scadere a imunitatii locale la nivel faringian;
  • Bacilii Gram negativi, pseudomonadele si Candida izolate din cultura exsudatului faringian prezinta semnificatie clinica la nou nascuti, prematuri si pacienti cu afectiuni consumptive sau imunodeprimati si se raporteaza numai dupa informarea medicului curant.

Cand este indicata efectuarea unei culturi din exsudat faringian?

Recoltarea exsudatului faringian in vederea insamantarii pe medii speciale de cultura este indicata in prezenta simptomatologiei clinice sugestive de faringita sau amigdalita atat la copii cat si la adulti.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Exsudatul faringian se recolteaza dupa repaos alimentar si al aportului lichidian de minim 4 ore si inainte de efectuarea toaletei bucale, conditii de prelevare care cresc sansele de depistare ale patogenului in secretiile faringiene.

Pacientul este pozitionat pe un scaun cu fata catre o sursa de lumina si gatul in usoara hiperextenise ci ceafa sprijinita de spatar. Se apasa limba cu o spatula sterila si in timp ce pacientul este rugat sa pronunte vocala A cu un tampon steril se sterge peretele posterior faringian mai ales zonele eritematoase si inflamate sau cu depozite purulente. Atat la introducerea cat si la extragerea tamponului steril se evita atingerea palatului si a limbii pentru a nu contamina proba cu secretii orofaringiene care pot influenta rezultatul testului.

Care sunt rezultatele obtinute pentru cultura exsudatului faringian?

In mod uzual, rezultatul culturilor din exsudat faringian trebuie sa cuprinda informatii cu privire la absenta sau prezenta streptococului betahemolitic de grup A, C si G, in cazul rezultatelor pozitive la pacientii alergici la Penicilina, fiind efectuata si antibiograma specifica germenului izolat. In situatiile in care in cultura sunt identificati atat Streptococcus pyogenes cat si Staphylococcus aureus, se mentioneaza in rezultatul emis faptul ca asocierea celor 2 patogeni contraindica administrarea de Penicilina pacientului, deoarece stafilococul secreta penicinilaze care anuleaza efectul bactericid al preparatului medicamentos.

Alaturi de streptococii betahemolitici, arcanobacterium haemolyticum reprezinta un alt patogen a carui prezenta sau absenta trebuie specificata in rezultatul emis in urma efectuarii culturii din exsudat faringian, in timp ce gonococul se raporteaza numai la solicitarea medicului trimitator.

Afla mai multe: