Cultura secretie oculara

Cuprins

 

Ce este cultura din secretie oculara

Cultura din secretii oculare reprezinta o analiza de laborator care presupune insamantarea pe medii speciale in departamentul de microbiologie, a secretiilor recoltate din sacul conjunctival, pentru identificarea infectiilor cu germeni patogeni.

Cand trebuie efectuata analiza

In mod normal conjunctiva nu este sterila avand o incarcatura microbiana nepatologica cu bacterii care se regasesc in mod normal pe tegumentul si marginea pleopelor (stafilococi coagulazo negativi, Propionibacterium sau diverse specii de bacili difterimorfi). Purtarea inadecvata a lentilelor de contact, prezenta unei infectii de tract respirator superior (respiratory tract infections, upper respiratory tract) pot cauza diseminarea agentului patogen la nivelul ochiului si a pleoapelor cu aparitia de conjunctivita bacteriana (sau conjunctivita virala) in cazul in care nu se administreaza tratament precoce si nu se respecta regulile de igiena corespunzatoare.

Prezenta secretiilor modificate (secretii oculare purulente de culoare galbena sau verde) sau a simptomatologiei specifice (ochi rosu dureros, inflamarea pleoapelor, mucoasa conjuctivala rosie si inflamata, mancarime in zona ochilor) sunt reprezentative pentru infectia în cazul germenilor patogeni si au indicatie de realizare a unei culturi din secretie oculara.

Cum ma pregatesc inainte de recoltare

Recoltarea se face dimineata la trezire, inainte de a ne spala pe fata (nu ne stergem la ochi nu ne demachiam)-secretiile abundente cresc sansele de identificare a germenului patogen. Cu ajutorul unui tampon steril imbibat cu ser fiziologic steril (pentru a inmuia crustele formate) se sterge cu blandete sacul conjuctival separat pentru ambii ochi.

Nu se vor administra picaturi cu o seara inainte de recoltare si nici in dimineata respectiva si este recomandat sa nu se aplice unguente cu antibiotic sau corticosteroizi cu cateva zile inainte de realizarea analizei doarece pot influenta rezultatul analizei.

Care sunt si ce semnificatie au rezultatele obtinute

Conjunctivitele sau keratoconjunctivitele daca este afectata si corneea, sunt date de cele mai multe ori de infectia cu S. aureus, Candida, pseudomonade (P. aeruginosa sau pioceanic), S. pneumoniae, Moraxella sau H. influenzae. Dupa efectuarea culturii microbiene laboratorul elibereaza un rezultat care cuprinde germenul identificat si antibiograma specifica acestuia in functie de care se face administrarea tratamentului.

Mult mai rare sunt cazurile de infectie oculara virala (Herpes simplex, Coxsackie), bacteriana cu Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum (care determina sifilis) sau parazitara (Phthirius pubis), patogeni care necesita efectuarea de investigatii speciale pentru identificare (altele decat cultura din secretie oculara).

Afla mai multe: