Cupru urinar

Cuprins

Cupru urinar

Ce reprezinta cuprul urinar

Cuprul reprezinta un element esential al anumitor sisteme enzimatice implicate in productia de hemoglobina, metabolismul glucidelor, biosinteza catecolaminelor si formarea legaturilor structurale intre colagen, elastina si keratina firelor de par.

Dupa aport alimentar, cuprul este absorbit si legat de albumina si ceruloplasmina pentru a fi transportat mai departe la nivel hepatic dar si in rinichi (in cantitate mai mica). Principala cale de eliminare a cuprului este reprezentata de catre canaliculele biliare si in masura mai mica prin excretie renala.

Alterarea excretiei cuprului prin intermediul canaliculelor biliare si inhalarea cronica a particulelor compusului de catre lucratorii in metalurgie si sudori determina cresterea eliminarii urinare a acestuia.

Cand este indicata determinarea cuprului urinar

Determinarea compusului in urina este indicata pentru a stabili diagnosticul bolii Wilson (afectiune genetica datorata depunerii de cupru in organism, simptomele neurologice nefiind intotdeauna insotite de afectare hepatica) si pentru monitorizarea intoxicatiei cronice. Boala Wilson este caracterizata de concentratii scazute de ceruloplasmina si determina depunerea de cupru la nivel hepatic, cornean (inelul Kayser Fleischer), cerebral si renal insotita de valori crescute ale cuprului urinar.

Diagnosticarea cat mai timpurie a afectiunii poate imbunatati prognosticul pacientului pe termen lung, boala Wilson avand tendinta de a evolua catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica rapida iar transplantul hepatic reprezinta frecvent singura solutie terapeutica in cazul acestor bolnavi.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Cuprul urinar poate fi determinat din urina emisa spontan (preferabil prima urina de dimineata) sau dintr un volum corespunzator a 24 de ore. Pacientul colecteaza urina emisa pe parcursul a 24 de ore, noteaza cantitatea totala recoltata in acest timp dupa care omogenizeaza si separa 10 ml de urina in recipientul de unica folosinta furnizat de laborator.

Care sunt valorile normale ale cuprului urinar

Valorile cuprului din urina emisa spontan trebuie sa fie cuprinse intre 2-80 μg/L iar in cazul celei emise in 24 de ore intre 10-60 μg/24h.

Valori crescute ale cuprului urinar sunt inregistrate in intoxicatia acuta si cronica, sindromul Menke si boala Wilson, si este scazut in deficitul nutritional.

Afla mai multe: