D-Dimeri

Cuprins

Ce sunt d-dimerii

D-dimerii sunt produsii de degradare ai fibrinei, substanta care intra in constitutia cheagurilor de fibrina. D-dimerii au rol de marker ai starilor de coagulabilitate crescuta si ai procesului de fibrinoliza (degradare a cheagurilor sub actiunea plasminei), avand valori crescute la pacientii cu tromboze vasculare.

Cand este indicata determinarea cantitativa a d-dimerilor

Cresterea valorilor plasmatice ale produsilor de degradare ai fibrinei este specifica in caz de tromboză venoasă profundă la nivelul membrelor inferioare si tromboembolismului pulmonar, astfel ca analiza are rol diagnostic important in stabilirea acestor patologii alaturi de examenul clinic al bolnavului si investigatiile imagistice specifice (tomografie computerizata).

La gravide apare o crestere progresiva fiziologica a d-dimerilor, astfel ca determinarea lor are valoarea diagnostica scazuta in stabilirea unei tromboze cu localizata in venele profunde ale membrului inferior la aceasta categorie de pacienti, in special dupa 20 de saptamani de sarcina, in travaliu si in primele 3 zile postpartum (cand produsii de degradare ating valori crescute).

Cuantificarea d-dimerilor este utila si în cazul recurentelor trombozei venoase profunde, valorile peste limita superioara admisa ale acestui compus in cazul persoanelor cu antecedente de tromboza venoasa care au oprit administrarea anticoagulantului, fiind reprezentativa pentru riscul de aparitie a unui nou episod acut de obstructie venoasa sau arteriala.

Coagularea intravasculara diseminata de diferite etiologii (infectii, neurotrauma, sindrom inflamator sistemic) este o alta afectiune in cazul careia determinarea d-dimerilor este diagnostica, testul fiind utilizat si pentru supravegherea evolutiei pacientului in cursul tratamentului.

Alegerea unei terapii medicamentoase adecvate in cazul pacientilor cu fibrilatie atriala, evolutia neoplasmelor de glanda mamara, trombofilia si investigarea pacientelor cu infertilitate primara (sau atunci cand exista istoric personal de sarcini pierdute) reprezinta alte situatii in care determinarea d-dimerilor este deosebit de utila.

Cum te pregatesti inainte de efectuarea analizei

Determinarea produsilor de degradare ai fibrinei se face din sange venos recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Valori normale ale d-dimerilor plasmatici

Valoarea normala a d-dimerilor trebuie sa fie sub 0.5 μg/mL FEU=0.25 μg/mL si variaza în funcție de cantitatea de fibrinogen utilizata in prepararea d-dimerului standard.

Afla mai multe: