Determinarea grupului sangvin: sistemul AB0

Cuprins

Grup sangvin

Ce este grupul sangvin

Grupul sangvin este determinat de expresia unor antigene determinata de actiunea unei gene sau complex de gene strans legate intre ele. Antigenele reprezinta compusi de natura proteica, glicoproteica sau glicolipidica prezente la nivelul hematiilor, in plasma sau pe suprafata altor celule din organism.

Cand este indicata determinarea grupei de sange

Cunoasterea grupei sangvine este esentiala inainte de aplicarea unui tratament care implica administrarea de transfuzii cu produse de sange (plasma, masa trombocitara), alte recomandari pentru determinarea grupei sangvine fiind reprezentate de catre:

  • Monitorizare imunohematologica inainte si dupa nastere ale mamei si nou nascutului;
  • Premergator unei interventii chirurgicale care poate determina complicatii hemoragice cu necesitatea administrarii de transfuzii sangvine sau derivate ale acestuia;
  • La donatorii de sange;
  • La donatorii de organe si tesuturi pentru stabilirea compatibilitatii de grup cu recipientul (persoana care primeste organul).

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea analizei

Determinarea grupei sangvine se poate efectua din sange recoltat prin punctie venoasa periferica sau sange capilar (recoltat din pulpa degetelor mainii si lobul urechii) si nu necesita o pregatire prealabila a pacientului.

Care sunt grupele de sange

Sistemul ABO alaturi de Rh (antigenul D) sunt cel mai frecvent utilizate in practica medicala deoarece pot fi decelati anticorpi plasmatici specifici chiar si in absenta exprimarii antigenelor la suprafata eritrocitelor. Factorii exogeni care pot stimula prezenta anticorpilor plasmatici circulanti sunt reprezentati in mod frecvent de catre infectiile bacteriene cu diversi agenti patogeni (Escherichia coli mai frecvent implicat), care prezinta pe suprafata lor structuri similare antigeneleor AB0.

Productia de anticorpi anti AB0 este prezenta la toate persoanele imunocompetente si incepe la 3-6 luni de viata, la 5 ani titrul acestora atingand o valoare maxima care se mentine astfel pe toata perioada vietii. Anticorpii ani A si anti B sunt prezenti si la persoanele cu fenotip A sau B slab.

 Majoritatea nou nascutilor prezinta anticorpi plasmatici anti A si anti B de tip IgM la nastere, cu exceptia celor in cazul carora mama este aloimunizata, in timpul sarcinii avand loc pasaj transplacentar al anticorpilor de tip IgG care pot fi identificati la sugar.

Sistemul AB0 cuprinde 4 grupe de sange diferentiate pe baza aglutinogenelor -  antigenii A si B (antigeni care determina coagularea sangelui in prezenta anticorpului specific) si aglutininelor (anticorp care provoaca aglutinarea - anticorpi anti A, B) dupa cum urmeaza:

  • Grup 0 sau I;
  • Grup A sau II;
  • Grup B sau III;
  • Grup AB sau IV.

Principala regula a transfuziilor este reprezentata de faptul ca aglutinogenul nu trebuie sa intre in contact cu aglutinina, in caz contrar avand loc coagularea sau distructia hematiilor. In conformitate cu aceasta regula putem deosebi urmatoarele situatii:

  • Persoanele de grup 0 sunt donori universali (pot dona pentru 0, A, B si AB) insa pot primi sange numai de acelasi grup;
  • Fenotipul A poate dona pentru A si B si poate primi de la grupele A si 0;
  • Grupul B poate dona pentru grupele B si AB si poate primi de la B si 0;
  • Persoanele cu grup AB pot dona dona pentru AB si pot primi de la orice grup.

Afla mai multe: