Echinococcus granulosus si E. multilocularis: Anticorpi - IgG

Cuprins

Echinococcus granulosus/multilocularis

Ce este Echinococcus granulosus/multilocularis?

Echinococcus granulosus si E. multilocularis sunt paraziti intalniti la canide (caini si respectiv vulpi, coioti sau lupi), care in stadiul larvar determina echinococoza umana denumita si hidatidoza sau boala hidatica. Transmiterea este fecal orala prin intermediul mainilor si alimentelor nespalate, contaminate cu oua parazitare, omul reprezentand gazda intermediara a parazitului.

Dupa ingestia oualor de Echinococcus, acestea eclozeaza in intestin, traverseaza peretele digestiv si ajung pe cale sangvina sau limfatica la nivelul diferitelor organe (tesut hepatic, pulmonar, sistem nervos central), chistul hidatic hepatic fiind cea mai frecventa afectiune determinata de acesti paraziți intestinali in cursul etapelor de dezvoltare din organismul uman.

Cand trebuie determinati anticorpii pentru Echinococcus?

Parazitii intestinali pot determina infectii cu evolutie asimptomatica pentru perioade de timp care pot fi cuprinse chiar si intre 5 si 20 de ani, insa atunci cand apar, manifestarile clinice sunt reprezentate de dureri abdominale si obstructia ductului biliar in afectarea hepatica sau dureri in piept si hemoptizie (tuse cu sange) in afectarea pulmonara.

Ruperea chistului cu localizare pulmonara poate determina pneumonie, in cavitatea pericardica tamponada cardiaca iar in cavitatea abdominala peritonita si soc anafilactic, in timp ce complicatiile septice apar datorita infectarii chistului si sunt reprezentate majoritar de abcesele cu localizare hepatica (lichidul chistic reprezinta un mediu favorabil pentru dezvoltarea si inmultirea bacteriana).

Diagnosticul echinococozei necesita investigatii imagistice amanuntite care sa evidentieze prezenta chisturilor cu aspect caracteristic, confirmarea infectiei cu Echinococcus fiind obtinuta prin determinarea de anticorpi IgG anti Echinococcus.

Nivelul de anticorpi la pacientii care prezinta chisturi intacte, vechi, calcificate, sunt scazute insa, colaborat cu anamneza pacientului si investigatiile imagistice pot ajuta clinicianul in vederea stabilirii diagnosticului de hidatidoza. Fisurarea sau ruperea chisturilor hidatice (hydatid cysts) determina cresterea semnificativa a titrului de anticorpi pentru Echinococcus si al eozinofilelor din sange, testele serologice ramanand pozitive pentru mai multe luni dupa eveniment sau dupa indepartarea chirurgicala a paraziților interni inchistati.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea titrului de anticorpi pentru Echinococcus se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Care sunt valorile anticorpilor pentru Echinococcus?

Determinarea anticorpilor de tip IgG pentru E. granulosus si multilocularis se face prin metoda calitativa (absent sau prezent), rezultatele analizelor medicale fiind exprimate sub forma de index al probei care poate fi:

  • Negativ <0.9;
  • Echivoc 0.9-1.1;
  • Pozitiv>11.

Determinarile de anticorpi de tip IgG pentru Echinococcus trebuie corelate intotdeauna cu diagnosticul clinic si imagistic deoarece un rezultat negativ al anticorpilor nu exclude posibilitatea unei infectii parazitare cu Echinococcus care poate aflata in stadiile incipiente de dezvoltare. In prezenta suspiciunii clinice de infectie, este recomandata repetarea investigatiei dupa 2-4 saptamani de la prima testare.

Afla mai multe: