Enterovirusuri ARN

Cuprins

 

Ce reprezinta ARN enteroviral

Enteroviroza este o boala cauzata in principal de Poliovirus, Coxsackie si Echovirus, insa exista si non-polio enterovirusuri care pot cauza patologii cu specific uman. Enterovirusurile sunt patogeni de mici dimensiuni alcatuite din ARN, care cauzeaza infectii inaparente (nu se manifesta clinic) ale tractului digestiv si a mai multor tipuri de sindroame in special la copii, datorita imaturitatii sistemului imunitar caracteristic pentru aceasta varsta.

S-a demonstrat ca exista o crestere a riscului de transmitere a virusului in special vara si toamna (o persoana infectata poate transmite virusul prin secretii contaminate).

Cand se efectueaza depistarea ARN specific enterovirusurilor

Dupa o perioada de incubatie care poate dura intre 2 si 10 zile de la contactul infectant (contaminarea este oral-fecala sau prin apa, alimente sau obiecte contaminate), bolnavul prezinta simptome specifice de gripa insotite sau nu de modificari cutanate (rash - roseata tegumentara), conjunctivita acuta hemoragica, herpangina sau pneumonie.

Asocierea de dureri abdominale, diaree, greata sau varsaturi reprezinta o serie de manifestari digestive frecvent intalnite la persoanele infectate. In formele usoare de enteroviroze, evolutia este autolimitata (dispare fara tratament) si nu necesita medicatie specifica sau spitalizare.

Mult mai rar intalnite sunt cazurile de meningita “aseptica” (inflamatia foitelor meningeale) sau virala, miocardita (afectare cardiaca) sau encefalita (inflamatia creierului).

Determinarea ARN enteroviral este indicata mai ales in cazurile cu simptomatologie neurologica marcata (convulsii, coma, stare de somnolenta extrema, redoare de ceafa, paralizii, dispnee, slabiciune generala persistenta, tulburari de ritm cardiac) de etiologie necunoscuta (nu se identifica alt germen sau boala care sa evolueze cu manifestarile enumerate).

Cum ne pregatim pentru aceasta analiza

Detectarea ARN ului viral cu ajutorul polymerase chain reaction PCR este cea mai eficienta si rapida metoda de diagnosticare pentru infectiile de sistem nervos central cauzate de enterovirusuri si se poate efectua din exsudat faringian/nazal, materii fecale, lichid cefalorahidian (recoltat prin punctie lombara) sau sange venos periferic. Inainte de recoltare pacientul nu necesita pregatire speciala.

Care sunt si cum se interpreteaza rezultatele obtinute

Detectarea ARN ului in oricare din produsele patologice recoltate stabileste diagnosticul pozitiv de infectie cu enterovirusul specific. Un rezultat negativ nu exclude insa diagnosticul de enteroviroza, fiind necesare alte investigatii suplimentare sau repetarea testului in functie de fiecare caz in parte.

Afla mai multe: