Factorul reumatoid

Cuprins

Factorul reumatoid


Ce este factorul reumatoid?

Factorul reumatoid reprezinta o proteina produsa de sistemul imunitar, care ataca tesuturile sanatoase din organism. Persoanele sanatoase nu au aceasta proteina in organism. Prezenta acesteia poate indica o boala autoimuna, precum poliatrita reumatoida.

In 80% din cazurile cu poliartrita reumatoida, acest anticorp este prezent in sangele pacientului, ducand la producerea manifestarilor extraarticulare, precum: noduli reumatoizi, determinare pulmonară de boala, vasculita, sindrom Felty, polineuropatie, sindrom Sjögren secundar. Important de stiut este faptul ca factorul reumatoid este detectabil la nivelul organismului cu multi ani inainte de debutul afectiunii.

Testul pentru factorul reumatoid poate fi folosit si pentru detectarea altor tipuri de afectiuni, el nefiind specific pentru poliartrita reumatoida.

Cand sa efectuezi testul pentru factorul reumatoid?

Testul pentru factorul reumatoid este recomandat in momentul in care medicul de specialitate suspecteaza instalarea poliartritei reumatoide. Acest test este indicat si pentru diagnosticul diferential si prognosticul afectiunilor inflamatorii articulare (artrite).

De asemenea, este un test de screening util in cazurile in care medicul de specialitate suspecteaza crioglobulinemie mixta tip II sau sindrom Sjögren.

Testul pentru factorul reumatoid este utilizat pentru monitorizarea pacientilor cu sindrom Sjögren, disparitia acestuia putand fi un semn al instalarii unui limfom.

Valorile ridicate ale factorului reumatoid mai pot indica:

  • O infectie cronica
  • Lupus
  • Cancer
  • Boli mixte de tesut conjunctiv
  • Boli pulmonare inflamatorii

Cum sa te pregatesti pentru aceasta testare?

Testul pentru factorul reumatoid reprezinta un test de sange, iar recoltarea se face dimineata, pe stomacul gol. Recoltarea sangelui dureaza doar cateva minute.

Valori normale pentru factorul reumatoid

Aproape 80% din persoanele care sufera de artrita reumatoida sunt seropozitive, adica au valori anormale ale factorului reumatoid. In acelasi timp, aceste persoane au rezultate anormale si la testul de sange anti- CCP.

Restul de 20% sunt seronegativi, adica rezultatul testului pentru factorul reumatoid este negativ sau normal. In acest caz, testul de sange anti-CCP poate fi normal sau anormal.

Valorile factorului reumatoid au o posibila afectiune asociata, potrivit tabelului de mai jos:

 Condiţii asociate cu factor reumatoid

Prevalenţa factorului reumatoid (%)

 Afecţiuni autoimune

 

 Crioglobulinemie mixtă tipul II

 70-100

 Sindrom Sjögren

 75-90

 Boala mixtă de ţesut conjunctiv

 50-60

 LES

 20-35

 Sclerodermie

 20-30

 Artrita juvenilă

 15-25

 Vasculite sistemice

 5-20

 Polimiozita

 5-10

 Vasculite prin hipersensibilizare

 5-15


Valorile anormale ale factorului reumatoid mai pot indica infectii bacteriene, infectii vitale, parazitoze, precum si diferite tipuri de afectiuni pulmonare.

Chiar daca factorul reumatoid lipseste, acest lucru nu exclude diagnosticul de poliartrita reumatoida. In cazul persoanelor peste 60 de ani, pot fi intalnite niveluri usor crescute ale factorului reumatoid, in absenta bolii.

Afla mai multe: