Folati serici

Cuprins

 

Ce sunt folatii serici

Folatii serici reprezinta un grup de substante similare intre ele ca structura, derivate din acidul folic, fiind implicate in mai multe reactii metabolice de importanta vitala ale organismului uman (sunt implicati in sinteza proteinelor (deficitul de folat influenteaza negativ sinteza proteica) si al acizilor nucleici (sinteza ADN-ului) si au rol important in sarcina asigurand dezvoltarea normala a sistemului nervos al fatului).

Folatul alimentar se regaseste in fructele și legumele consumate, carne, produse lactate si cereale care dupa ingestie este supus unei serii de reactii chimice, in urma carora rezulta folatii, depozitati in cea mai mare parte la nivel hepatic si eritrocitar.

Cand este indicata determinarea folatilor serici

Determinarea nivelurilor serice ale folatilor este indicata in situatiile in care este necesara stabilirea diagnosticului diferential intre anemia megaloblastica si alte tipuri de anemie, in alcoolismul cronic (consumul alcoolic excesiv afecteaza absorbtia la nivelul mucoasei gastrice), la persoanele de sex feminin care planuiesc o sarcina in viitorul apropiat, in bolile hepatice cronice si in sindroamele de malabsorbtie intestinala.

Cum ma pregatesc inainte de testarea folatilor serici

Determinarea folatilor serici (sau ai celor eritrocitari) se face din sange venos periferic recoltat a jeun (pe nemancate). Este indicat sa nu se administreze preparate injectabile cu vitamina B 12, transfuzii de sange sau tratamente medicamentoase cu folat inaintea testului, pentru a nu influenta valorile obtinute.

Care sunt si cum se intrepreteaza rezultatele testului

In general intervalul de normalitate pentru valorile folatilor serici este cuprins intre 4.6-34.8 ng/mL in cazul populatiei europene. Deficitul de acid folic se poate datora:

  1. unei diete deficitare (anorexie nervoasa, dieta exclusiv lactata la copii, varstnici cu malnutritie);
  2. malabsorbtiei (secundare afectiunilor intestinale sau post chirurgie dupa indepartarea unei portiuni din intestin);
  3. necesitatilor crescute ale organismului (sarcina si lactatie, prematuri, neoplasme, dermatite exfoliative-se pierd folati datorita procesului accelerat de reinnoire tegumentara);
  4. pierderilor datorate dializei la pacientii cu insuficienta renala cronica;
  5. administrarii unor anumite clase de medicamente sau in prezenta dependentei de alcool (anticonvulsivante, tratamente imunosupresoare, contraceptive orale, preparate antiacide care scad/blocheaza productia de acid gastric).

Valorile crescute ale folatilor se intalnesc la vegetarieni (alimentatie compusa exclusiv din fructe si legume), in deficitul de vitamina B12 si in sindromul de ansa oarba (o bucla a intestinului subtire in care nu ajung alimentele ingerate si apare consecutiv cresterea numarului de bacterii care sintetizeaza folati).

Afla mai multe: