Fosfor seric

Cuprins

Fosfor seric

Ce reprezinta fosforul seric?

Fosforul reprezinta un element mineral important regasit în organism in special la nivelul sistemului osos in proportie de 85%, musculaturii 6% si 9% la nivel vascular si nervos. La nivel celular fosforul intervine în procesele de metabolism ale glucidelor si lipidelor și în eliberarea de insulina sub influenta glicemiei, inducand transportul glucozei și a ionilor fosfati la nivel muscular si hepatic.

Fosforul intră în alcatuirea oaselor si reprezinta unul dintre constituentii acizilor nucleici si al nucleoproteinelor si fosfolipidelor din componenta membranelor celulare ale organismului, fiind implicat in mentinerea echilibrului acido bazic prin asigurarea unei rezerve tampon constante.

Cand este indicata determinarea valorilor fosforului seric?

Determinarea fosforului în sânge este recomandata pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor osoase, patologiilor renale cronice, nefrolitiazei, bolilor paratiroidei, alcoolismului cronic, a pacientilor dializati si cei care au suferit tiroidectomie dar si al persoanelor care primesc nutritie exclusiv parenterala.

Determinarea valorilor serice ale fosforului se efectueaza de preferat, concomitent cu investigarea calciului seric datorita corelatiei stranse intre cele 2 elemente. Cresterea valorilor serice ale unuia dintre cei 2 electroliti determina excretia urinara accelerata a celuilalt.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale fosforului necesita recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile normale ale fosforului seric?

Valorile intervalului biologic de referinta pentru fosforul seric sunt dependente de varsta si sexul pacientului si sunt reprezentate de:

Sex feminin

Valoare mg/dL

Sex masculin

Valoare mg/dL

< 1 luna

4.3-7.7

< 1 luna

3.9-6.9

1-12 luni

3.7-6.5

1-12 luni

3.5-6.6

1-3 ani

3.4-6.0

1-3 ani

3.1-6.0

4-6 ani

3.2-5.5

4-6 ani

3.3-5.6

7-9 ani

3.1-5.5

7-9 ani

3.0-5.4

10-12 ani

3.3-5.3

10-12 ani

3.2-5.7

13-15 ani

2.8-4.8

13-15 ani

2.9-5.1

16-18 ani

2.5-4.8

16-18 ani

2.7-4.9

adult

2.5-4.5

adult

2.5-4.5

Interpretarea variatiilor concentratiilor serice ale fosforului se face astfel:

  • Cresteri ale valorilor fosforului seric sunt intalnite in mod fiziologic la copii si pot fi asociate urmatoarelor patologii: insuficienta renala acuta si cronica, hipoparatiroidism, hipertiroidism, hipervitaminoza D, liza tumorala, metastaze osteolitice, fracturi osoase in curs de vindecare, sarcoidoza, sindrom de strivire, acidoza metabolica inainte de initiarea terapiei cu insulina, cetoacidoza diabetica, hipocalcemie, acromegalie, boala Adisson;
  • Scaderi ale valorilor fosforului seric sunt prezente in mod normal în cazul atletilor de performanta si pot fi asociate urmatoarelor patologii: hiperparatiroidism primar, carenta de vitamina D, cetoacidoza diabetica dupa rehidratare si initierea terapiei cu insulina, hipersinsulinism, alcoolism cronic, sindrom de malabsorbtie, arsuri extinse, stari septicemice, hipercalcemie, alcaloza respiratorie, osteomalacie, sindrom Fanconi, hipercalciurie.

Afla mai multe: