Free Beta HCG

Cuprins

Ce este free beta HCG?

Sintetizata de tesutul placentar inca din momentul nidatiei, gonadotropina corionica umana (HCG) are rolul de a sustine corpul luteal in primele saptamani de sarcina. HCG este un hormon glicoproteic prezent in sange si urina numai in perioada sarcinii. De asemenea, HCG poate fi produs si de diferite tumori trofoblastice sau non-trofoblastice.

Hormonul HCG este compus din 2 sununitati, alfa si beta.  Structura subunitatii alfa este similar cu subunitatea omoloaga a hormonilor glicoproteici hipofizari, LH, FSH şi TSH. Subunitatea beta confera acestor hormoni activitati biologice particulare.

Cand sa efectuezi testarea?

Testarea free HCG poate fi recomandata de medicul de specialitate ca metoda adjuvanta in:

  • Monitorizarea timpurie a rezultatului fertilizarii in vitro;
  • Diagnosticarea si monitorizarea bolilor trofoblastice;
  • Screening prenatal al anomaliilor cromozomiale de sarcina (sindrom Down, trisomia 18) in primul trimestru de sarcina, impreuna cu PAPP-A
  • Screening prenatal al anomaliilor cromozomiale de sarcina (sindrom Down, trisomia 18, defecte de tub neural) in al doilea trimestru de sarcina, impreuna cu AFP si estriol neconjugat
  • Diagnosticare si monitorizare tumori testiculare secretante de HCG cu raport free beta-HCG/HCG intact ridicat

Cum sa te pregatesti pentru aceasta testare?

Testul free HCG este un test de sange, probele fiind recoltate dimineata, pe stomacul gol sau dupa amiaza. Inainte de efectuarea testului, pacientele trebuie sa precizeze data ultimei menstruatii, precum si varsta gestationala.

Pentru efectuarea dublu test sau triplu test, pacienta va completa fisal de calcul de risc prenatal.

Valori normale pentru free BETA HCG

Valorile de referinta pentru free beta HCG, la pacientii barbati si la pacientii femei care nu sunt insarcinate, are o valoare mai mica de 0.1 UI/L.

Pentru interpretarea valorilor la pacientii femei in primul trimestru si al doilea trimestru de sarcina, se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale, precum si MoM.

Exista posibilitatea obtinerii unui rezultat neconcludent in momentul in care anticorpii heterofili prezenti in ser interactioneaza cu imunoglobulinele din componenta kit-ului.

Afla mai multe: