Hemocultura

Cuprins

Hemocultura

Ce reprezinta hemocultura

Hemocultura reprezinta o investigatie de laborator efectuata cu scopul de a izola bacterii aerobe si anaerobe si fungi care determina manifestarile clinice specifice de bacteriemie (prezenta in sange a bacteriilor provenite dintr un focar septic sau de la nivelul unei leziuni mucoase sau cutanate-extractii dentare, interventii chirurgicale abdominale si ginecologice, drenuri, catetere).

Cand este indicata efectuarea unei hemoculturi

Principalele indicatii pentru realizarea unei hemoculturi sunt reprezentate de urmatoarele simptome care ridica suspiciunea unui context clinic infectios:

  • Febra;
  • Frison;
  • Vasoconstrictie periferica cu paloare tegumentara;
  • Hipotensiune;
  • Eruptii cutanate polimorfe;
  • Delir, pierderea constientei.

Hemocultura identifica etiologia bacteriana responsabila de aparitia:

  • starilor de soc septic determinate in principal de Staphylococcus aureus, E.coli, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus spp., bacterii anaerobe si levuri;
  • endocarditei acute cauzate de infectia cu Streptococcus spp., Enterococcus spp. si Staphylococcus spp.;
  • infectiei sistemice cu germeni specifici (febra enterica, bruceloza, leptospiroza);
  • infectiile severe localizate ale sistemului nervos-meningite cu Neisseria meningitidis si pulmonar-pneumonii cu Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae.

Necesitatea efectuarii unei hemoculturi este motivata de prezenta febrei de etiologie necunoscuta a pacientilor imunodeprimati, ai celor cu agresiuni medicale (dializa, interventii chirurgicale), diabetici, cardiaci, la bolnavii cu insuficienta renala sau hepatica dar si la gravide.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Hemocultura se realizeaza din sange venos recoltat prin punctie periferica in puseu febril al pacientului insotit de frison. Important este de retinut faptul ca prelevarea probelor se face inaintea inceperii tratamentului antibiotic sau, in situatiile in care nu este posibil, imediat inainte de administrarea urmatoarei dozei terapeutice prescrise.

Sunt indicate 3 recoltari succesive in decursul a 24 de ore, in anumite situatii fiind necesara efectuarea punctiilor venoase la interval de 30-60 minute.

Care sunt rezultatele hemoculturii

Multiplicarea bacteriilor prezente la nivelul torentului sangvin este dependenta de prezenta in sange a unor substante inhibitorii si densitatea germenilor astfel ca eliberarea rezultatului se face dupa 7 zile de la prelevarea probelor.

Un rezultat de hemocultura pozitiv cuprinde germenii aerobi si anaerobi cu potential patogen in context clinic evocator si antibiograma sau antifungigrama specifica fiecarui agent patogen izolat.

Rezultatul negativ semnifica absenta unui proces infectios si elimina suspiciunea unei bacteriemii in conditiile in care proba a fost recoltata si prelucrata in conditii de respectare a regulilor de asepsie si antisepsie necesare pentru evitarea contaminarii produselor biologice.

Afla mai multe: