Hemoragiile oculte din materiile fecale

Cuprins

Hemoragii oculte

Ce semnifica testul pentru hemoragia oculta

Determinarea hemoragiilor oculte in materiile fecale reprezinta un test rapid de screening pentru afectiunile tractului digestiv care determina pierderi de sange gastro intestinale. Sangerarile gastrointestinale pot fi intalnite in oricare din segmentele tubului digestiv si pot avea origine inalta (esofag, stomac, duoden sau jejun) si inferioara cu punct de plecare de la nivelul intestinului gros.

Cand este indicata realizarea testului pentru hemoragie oculta

Recomandarile pentru determinarea sangerarilor oculte sunt reprezentate de catre:

  • Screening ul pacientilor asimptomatici cu varsta de peste 45-50 de ani in vederea depistarii cancerului colo rectal;
  • Suspiciunea de hemoragie digestiva superioara sau inferioara la pacientii cu simptomatologie specifica gastro-intestinala (distenise abdominala, alterari ale tranzitului intestinal, scaderea greutatii corporale neintentionata) sau prezenta unui sindrom anemic de etiologie necunoscuta.

Exteriorizarea sangelui la nivelul materiilor fecale se poate face sub forma de melena si este caracterizata de eliminarea unui scaun inchis la culoare, lucios, de consistenta pastoasa, situatie in care diagnosticul indica o hemoragie digestiva superioara.

Important de mentionat in aceasta situatie este faptul ca sangele digerat eliminat sub forma de melena poate proveni din alimentatie (consumul de sangerete) sau din alte sedii decat tractul digestiv superior (sangerari nazale care ajung in cavitatea gastrica, traumatisme cranio cerebrale cu pierderi sangvine subclinice care coboara de pe peretele faringian posterior in stomac, inghitirea sangelui provenit din ruptura de varice esofagiene).

Hematochezia reprezinta eliminarea de sange ca atare in forma izolata sau continut de catre bolul fecal si apare in cazul hemoragiilor digestive inferioare care au sediul in portiunile terminale ale intestinului reprezentate de catre ileon colon sau rect si poate semnala prezenta de colite ulcerative, boala Crohn, polipoza intestinala, cancer de colon sau rect.

Cum te pregatesti pentru testul hemoragiilor oculte

Recoltarea de materii fecale necesare testului de hemoragii oculte nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului si poate fi efectuata in orice moment al zilei. Important de retinut este ca recoltarea se face din 3 locuri diferite ale bolului fecal a unor cantitati care corespund dimensiunilor unei alune, cu pastrarea probei la 2-8 grade pana in momentul predarii catre laborator.

Care sunt valorile normale ale analizei

In conditii fiziologice valorile normale ale testului sunt negative, de mentionat fiind faptul ca pot exista rezultate fals pozitive in cazul contaminarii materiilor fecale cu sange eliminat in cadrul ciclului menstrual sau cu urina hematurica.

Obtinerea unui rezultat negativ nu exclude existenta unei hemoragii ale tractului digestiv, acesta putand fi intermitenta (sangele nu se elimina in mod constant in materiile fecale astfel ca poate fi necesara repetarea la interval de cateva zile a testului).

Afla mai multe: