Hepatita C (ARN viral)

Cuprins

 

Ce reprezinta ARN-ul viral al hepatitei C

Hepatita C este o boala care se transmite prin intermediul transfuziilor de sange, al organelor transplantate de la donori infectati, in cadrul sedintelor de hemodializa la pacientii cu insuficienta renala, sau prin ace nesterile la persoanele dependente de substante cu administrare intravenoasa (heroina). Infectiile acute sunt in general usor trecute cu vederea fiind in multe situatii asimptomatice, insa nediagnosticarea la timp poate duce la evolutie spre hepatita C cronica cu rsic crescut de aparitie a complicatiilor grave (ciroza hepatica, cancer hepatic).

Diagnosticarea cu ajutorul polymerase chain reaction pcr se bazeaza pe detectarea si amplificarea ARN ului viral din sangele pacientului, oferind posibilitatea unui diagnostic de certitudine si al monitorizarii pe termen lung a bolnavului cu tratamentului specific infectiei cu virusul hepatic.

Cand este indicata detectarea ARN viral pentru hepatita C

Detectia ARN viral al hepatitei C este indicata:

  • In prezenta simptomatologiei specifice unei persoane cu hepatita C;
  • In cazul cadrelor medicale care sufera accidente de munca (se inteapa, se taie cu ace sau instrumente chirurgicale utilizate pentru pacienti diagnosticati cu hepatita C);
  • Pentru monitorizarea eficacitatii tratamentului antiviral si a progresiei bolii.

Determinarea cantitativa (in unitati de masura) ARN-VHC este cu atat mai utila cu cat permite detectarea viremiei la cateva saptamani de la contactul infectant, inainte de seroconversia imunologica care poate dura si cateva luni (inainte de aparitia anticorpilor protectori in sangele pacientului). In acelasi timp aceasta analiza permite diferentierea intre hepatita acuta si cea cronica cu virus C.

Cum ne pregatim inainte de analiza

Investigatia presupune recoltarea de sange venos periferic al pacientului fara o pregatire speciala in prealabil.

Care sunt si cum se interpreteaza rezultatele obtinute

O viremie detectabila la o persoana fara anticorpi specifici circulanti are rol diagnostic pentru infectia acuta, recenta cu virus hepatic C. In remisiunea (vindecarea) spontana a infectiei acute, ARN ul se negativeaza la 4-6 luni de la prima determinare pozitiva, in timp ce persistenta materialului genetic viral pentru o perioada de cel putin 12 luni indica cronicizarea bolii.

Obtinerea unui rezultat negativ pentru ARN viral al hepatitei C nu exclude prezenta infectiei cronice. Se considera vindecat un pacient cu 3 determinari consecutive negative, efectuate la interval de 1 an.

Pentru monitorizarea eficacitatii tratamentului in cazul hepatitei virale C este ideal sa se obtina un rezultat negativ (ARN-HCV absent) la 6-12 luni dupa terminarea medicatiei. Un indicator favorabil il reprezinta obtinerea unei valori scazute fata de viremia initiala sau absenta acesteia la 3 luni dupa inceperea terapiei medicamentoase.

Afla mai multe: