HIV-1 ARN

Cuprins

 

Ce este human immunodeficiency virus

Virusul imunodeficientei umane sau HIV prescurtat afecteaza limfocitele T helper (limfocite T citotoxice), macrofagele si celulele dendritice (celule responsabile de generarea unui răspuns imun adecvat in fata infectiilor), favorizand in timp infectiile cu oportunisti si aparitia de neoplasme in cadrul sindromului imunodeficientei dobandite SIDA.

Exista doua tipuri de virus HIV 1 si 2 diferentiate pe zone geografice, fiecare continand mai multe subtipuri. Tipul 1 este mai virulent si este responsabil de pandemia globala actuala (se raspandeste pe tot globul), in timp ce tipul 2 mai putin agresiv este mai frecvent in Africa, sud estul Asiei si mai putin in Europa.

Cand trebuie efectuata testarea pentru HIV

Boala evolueaza in 3 stadii care sunt reprezentate de infectia acuta, infectia cronica si SIDA sau imunodeficienta dobandita. Infectia acuta este caracterizata de simptome ce apar la 2-4 saptamani de la contactul viral:

  • Febra cu frisoane;
  • Eruptii cutanate;
  • Dureri musculare;
  • Faringe hiperemiat dureros (gat rosu, umflat cu durere la inghitit);
  • Oboseala persistenta;
  • Ulcere ale mucoasei bucale (afte);
  • Limfadenopatii (inflamatia ganglionilor limfatici).

Infectia acuta este caracterizata contagiozitate inalta (pacientul cu hiv infectează activ si alte persoane in lipsa masurilor profilactice), in aceasta perioada putand fi detectati atat anticorpi specifici cat si antigen viral in sangele pacientului -seroconversie.

Al doilea stadiu de infectie cronica este in cele mai multe cazuri asimptomatic, bolnavul fiind in continuare contagios. Aceasta perioada dureaza aproximativ 10 ani (sau mai mult) si este caracterizata de o scadere a virusului in sangele periferic, cu detectarea de anticorpi circulanti specifici.

Stadiul 3 reprezinta infectia simptomatica caracterizata de afectarea sistemica multiorganica (apar manifestari in tot organismul): sistemul respirator (pneumonii, TBC, formatiuni tumorale), sistemul gastrointestinal (candidoze, formatiuni tumorale), sistemul nervos central si periferic, tegument (Zoster reactivarea virusului varicelo zosterian, infectii cu Herpes simplex, Sindrom Kaposi).

A 4-a etapa cea a imunodeficientei dobandite este cea mai severa si se manifesta prin aparitia infectiilor repetate cu patogeni oportunisti (patogeni care la persoanele imunocompetente nu determina aparitia bolilor clinic manifeste) alaturi de scaderea marcata a celulelor CD4 < 200 celule/mm3 - limfocite t CD4 cu rol in imunitate.

Cum ne pregatim inaintea testarii HIV

Determinarea ARN ului cantitativ se face din sange venos periferic, fiind o analiza medicala de laborator care nu necesita o pregatire speciala a pacientului in prealabil. Investigatia are avantajul de a pune in evidenta infectia HIV chiar si in perioada de “fereastra imunologica” (in primele 3-4 saptamani de la contactul infectant nu sunt detectabili anticorpi in sangele pacientului, altfel spus organismul inca nu se apara corespunzator), cu ajutorul PCR (polymerase chain reaction pcr)care amplifica acizii nucleici virali.

Testele moleculare evalueaza cantitativ numarul de copii virale (exprima in unitati de masura cantitatea de virus plasmatic) fiind sunt utile si pentru depistarea infectiei la nou nascuti din mame seropozitive, la 2-3 saptamani de la nastere.

Detectarea ARN ului viral plasmatic este recomandata si in diagnosticul infectiei perinatale la fat (inainte de nastere), fiind util mai ales pentru monitorizarea evolutiei boli si al eficientei terapiei antiretrovirale (scaderea cantitatii de ARN viral confirma eficacitatea terapiei si imbunatateste prognosticul pe termen lung).

Valori normale pentru HIV-ARN cantitativ

Determinarea ARN viral se face inaintea inceperii tratamentului apoi se repeta la intervale de 4-8 saptamani pana in momentul in care HIV-ARN devine nedetectabil. Persistenta unei viremii la 24-48 de saptamani de la inceperea tratamentului cresterea acesteia la un pacient care initial a prezentat o suprimare virala poate semnifica dobandirea rezistentei la tratamentul antiretroviral.

Afla mai multe: