Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA

Cuprins

Ce este Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA?

Klebsiella (bacilul Friedlander) este un bacil gram negativ, incapsulat, ce se regaseste in flora obisnuita a cavitatii bucale, in tegumentul si tractul gastrointestinal, precum si mainile personalului medical din spitale. Patogenitatea acestui bacil se manifesta la nivelul aparatului respirator, digestiv, genito-urinar. Este un bacil responsabil  de  aparitia pneumoniilor, bacteriemie, tromboflebita, infectii ale tractului urinar, infectii ale plagilor, diaree, osteomielita, endocardita si meningita.   

De asemenea, contaminarea echipamentului de suport respirator, utilizarea catererelor urinare, tratamentele realizate in unitatile de terapie intensiva pot creste riscul de infectie intraspitaliceasca cu bacilul Friedlander.

Klebsiella este rezistenta la antibiotice, iar tulpinile ei sunt virulente si cu potential incredibil de mare de raspandire. De aceeea, infectiile cu Klebsiella sunt o reala problema in cadrul institutiilor medicale.

In pofida multiplelor cercetari efectuate in domeniu, inca nu este foarte clar cum poate interveni aceasta bacterie si cum poate afecta evolutia boilor reumatoide. 

Klebsiella poate avea un efect devastator asupra corpului, atunci cand acesta este slabit: afecteaza plamanii, generand pneumonie, poate genera taieturi in piele si poate afecta invelisul creierului, ducand la meningita.

Determinarea anticorpilor anti-Klebsiella pneumoniae este recomandat atunci cand exista semne ale instalarii uneia dintre afectiunile enumerate mai sus.

 Cand sa efectuezi testul pentru Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA

Determinarea anticorpilor anti-Klebsiella pneumoniae poate fi recomandata de catre medicul de specialitate inb momentul in care suspecteaza ca pacientul poate suferi de o forma de artrita reactiva sau spondilita ankilopoietica. Acesta este un test care poate ajuta la diagnosticarea acestor afectiuni.

De asemenea, testarea Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA  mai poate fi recomandata in cazul pneumoniilor, colangitelor, endoftalmitei, tromboflebitei si a osteomielitei.

Cum te pregatesti pentru testul Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA?

Deoarece este un test de sange, determinarea anticorpilor anti-Klebsiella pneumoniae  este recomandat sa fie efectuat dimineata, pe stomacul gol. Sangele va fi extras dintr-o vena, cantitatea recoltata fiind cat permite recipientul de colectare. Zona de unde s-a efectuat recoltarea poate deveni putin sensibila pentru cateva ore. 

Valori normale pentru anti- Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA

In cazul acestei analize, rezultatele sunt exprimate in negativ/pozitiv/echivoc, pentru anticorpii IgG, IgM si IgA. Atunci cand apare rezultatul ”echivoc” sunt necesare analize si investigatii. 

Afla mai multe: