Lactoferina in materii fecale

Cuprins

Lactoferina in materii fecale

Ce reprezinta lactoferina in materiile fecale

Lactoferina reprezinta un compus proteic cu rol in legarea fierului, prezent in diferite secretii mucoase ale organismului (saliva, lacrimi, lapte matern) si in granulatiile polimorfonuclearelor neutrofile, avand functie specifica antibacteriana.

Cand este indicata determinarea de lactoferina in scaun

Determinarea lactoferinei in materiile fecale este utilizata pentru a evidentia migrarea granulocitelor polimorfonucleare din peretele intestinal la nivel endoluminal, in cadrul unor procese inflamatorii celulare. Migrarea acestor celule implicate in procesele de aparare ale organismului, are loc in cadrul generarii unui raspuns imun nespecific si are loc in orice tip de inflamatie intestinala, indiferent de cauza (bacteriana, virala, tumorala-polipi instestinali, tumori colorectale).

Izolarea lactoferinei in materiile fecale este utila pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului de inflamatie acuta a peretelui intestinal si pentru monitorizarea pe termen lung a pacientilor cu boală inflamatorie intestinală cronica- boala Crohn (inflamatie ulcerativa transmurala insotita de dureri abdominale), diverticulita (boala inflamatorie ce afecteaza intreg colonul), colita ulceroasa (afectiune a intestinului subtire care evolueaza cu aparitia leziuni ulcerative si apare mai frecvent la persoane intre 15 si 30 de ani).

Investigatia este utila si in stabilirea diagnosticului diferential al tulburarilor intestinale de tip functional care nu sunt insotite de inflamatie (sindromul de colon iritabil) fata de patologiile cronice intestinale, dupa excluderea infectiilor si cancerului colorectal. In cazul pacientilor care necesita tratament specific pentru boala Crohn, lactoferina reprezinta un indicator sensibil pentru evaluarea raspunsului terapeutic.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea lactoferinei fecale se realizeaza din materii fecale proaspete, emise spontan (in orice moment al zilei) intr un recipient steril fara substante conservante (coprorecoltor fara gel). Este indicata evitarea medicatiei antiinflamatoare nesteroidiana cu 2 zile inainte de recoltarea probei de scaun.

Care sunt rezultatele obtinute in urma analizei

Rezultatele lactoferinei in materiile fecale sunt interpretate in functie de anumite valori de referinta, fiind emise sub forma:

  • Negativ: <3mg/L - absenta unui proces inflamator intestinal;
  • Echivoc: 3-7.3 mg/L - repetarea testului pentru confirmarea sau infirmarea unei boli inflamatorii intestinale;
  • Pozitiv: >7.3mg/L - prezenta inflamatiei intestinale.

Afla mai multe: