Lipaza

Cuprins

Lipaza

Ce reprezinta lipaza?

Lipaza este o enzima secretata in principal la nivelul pancreasului dar si glandelor salivare ale limbii, stomacului, ficatului sau intestinului si este implicata in metabolizarea grasimilor ingerate, si transformarea lor in acizi grasi si glicerol. Lezarea pancreasului determina eliberarea in circulatie a unor cantitati crescute de lipaza, determinarea valorilor serice ale acesteia fiind utila in stabiliarea diagnosticului de pancreatita acuta.

Cand este indicata determinarea lipazei service?

Principalele indicatii pentru determinarea valorilor serice ale lipazei sunt reprezentate de catre stabilirea diagnosticului pancreatitei acute, peritonitei, infarctului mezenteric (intestinal) si decelarea chistelor pancreatice.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor serice ale lipazei necesita recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile normale ale lipazei service?

Valorile biologice de referinta ale lipazei serice trebuie sa fie <60 U/L, limita inferioara de detectie fiind de 3 U/L, in timp ce concentratiile critice ale enzimei sunt cele care depasesc 600 U/L.

Cresteri ale valorilor lipazei serice sunt intalnite in afectiunile pancreatice acute severe datorate consumului excesiv de alcool sau cele de etiologie non alcoolica, in  carcinomul pancreatic, colecistita, ciroza hepatica, peritonita, infarct mezenteric si ocluzie intestinala. Determinarea simultana a amilazei serice si calcularea raportului dintre lipaza si amilaza serica este utila in pancreatita acuta de etiologie alcoolica in cazul careia valorile fractiei sunt >2. Concentratiile lipazei cresc de obicei in primele 4-8 ore de la debutul episodului pancreatic acut si se mentin astfel pentru o perioada de 7-14 zile fara insa a fi corelate cu severitatea leziunilor inflamatorii.

Scaderea valorilor serice ale lipazei apare atunci cand se produce deteriorarea permanenta a pancreasului si implicit a celulelor la nivelul carora este sintetizata, si apare in boli asa cum este fibroza chistica (boala genetica autozomal recesiva care afecteaza celulele producatoare de mucus, transpiratie, suc pancreatic si gastric la nivelul diferitelor organe si sisteme ale organismului uman).

Afla mai multe: