Litiul seric

Cuprins

Litiul seric

Ce reprezinta litiul seric?

Litiul este un metal alcalin care in mod uzual nu se regaseste in organismul uman, compusul ajungand la nivel seric in urma administrarii tratamentelor specifice pentru psihozele maniacale si depresive sub forma de carbonat de litiu.

Dupa administrare, litiul este complet absorbit de la nivel gastric in 6-8 ore, timpul de injumatatire al compusului fiind de 14-30 de ore. Eliminarea litiului din organism este efectuata prin filtrarea plasmei la nivel glomerular, compusul fiind excretat in proportie de 95% in urina.

Cand este recomandata determinarea litiului seric?

Determinarea litiului seric este utilizata pentru monitorizarea efectului terapeutic si prevenirea toxicitatii la pacientii care necesita administarea tratamentelor antipsihotice pentru perioade indelungate de timp. Esecul in obtinerea efectului terapeutic dorit si posibilitatea aparitiei starilor de intoxicatie cu litiu este cu atat mai mare în cazul pacientilor cu boli psihice datorita compliantei reduse ale acestei categorii de bolnavi.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor litiului seric necesita recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica. Se recomanda ca analiza medicala sa fie efectuata inainte de administrarea urmatoarei doze terapeutice de carbonat de litiu pentru determinarea nivelului minim (trough samples) si la 2-3 ore dupa administrarea medicatiei pentru stabilirea nivelului maxim (peak samples).

Care sunt valorile normale ale litiului seric?

In cazul episoadelor de manie acuta este considerat ca valorile optime pentru obtinerea unei efect terapeutic satisfacator sunt situate intre 0.6-1.2 mmol/L. In cazul pacientilor bipolari valorile serice ale litiului care ofera protectie eficienta impotriva episoadelor recurente ale bolii sunt cuprinse intre 0.8-1.0 mmol/L, iar pentru depresie acestea se situeaza intre 0.5-1.5 mmol/L.

Supradozarea accidentala a medicatiei poate determina aparitia simptomelor specifice starii de toxicitate in functie de concentratia serica a litiului dupa cum urmeaza:

  • Tremor: 1.5-2.0 mmol/L;
  • Stare de confuzie/somnolenta: 2.0-2.5 mmol/L;
  • Convulsii/deces: >2.5 mmol/L.

In majoritatea situatiilor exista o corelatie buna intre concentratiile serice ale litiului si efectul terapeutic/toxic, insa au fost descrise si cazuri in care pacientii sunt slabi responsivi la tratamentul administrat si nu prezinta ameliorarea simptomatologiei dupa administrarea in doze corespunzatoare a tratamentului.

Dieta hiposodata poate influenta rezultatele obtinute in urma testului de dozare al litiului seric prin scaderea excretiei compusului la nivel renal si cresterea concentratiilor acestuia la nivel sangvin.

Afla mai multe: