Magneziul seric

Cuprins

Ce este magneziul seric

Magneziul reprezinta un element care se regaseste în organism la nivelul oaselor si tesuturilor moi in special muschii scheletici dar si la nivel plasmatic. La nivelul celular magneziul este distribuit in proportie majoritara la nivelul mitocondriilor si nucleului.

Magneziul indeplineste numeroase functii in organism fiind implicat in activarea anumitor enzime cu rol in metabolismul carbohidratilor, sinteza de proteine si acizi nucleici si are efect reglator asupra excitabilitatii neuromusculare si coagularii.

Actiunile magneziului sunt strans legate de cele ale calciului - magneziul ajuta absorbtia intestinala a calciului si metabolismul acestuia, deficitul de magneziu fiind responsabil de mobilizarea mineralului din oase cu aparitia de calcificari anormale la nivelul aortei si rinichilor.

Cand este recomandata determinarea magneziemiei

Determinarea magneziemiei este utila in prezenta simptomelor specifice afectiunilor musculare – slabiciune musculara, tremor, tetanie sau convulsii, al afectiunilor cardiace-tulburari de ritm, insuficienta cardiaca (manifestari aparute in aportul de magneziu in cantitati mici). Cuantificarea magneziului seric este utila si pentru evaluarea functiei renale, determinarea cauzei deficitului de potasiu care nu raspunde la tratament dar si in cazul sindroamelor de malabsorbtie si monitorizarea pacientilor carora li se administreaza terapii medicamentoase cu efecte secundare nefrotoxice.

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Determinarea cantitatii de magneziu din organism se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, cu pacientul a jeun (dupa cel putin 4 ore de post alimentar). Este recomandata efectuarea recoltarii cu pacientul in decubit dorsal/lateral si evitarea stazei venoase realizate cu ajutorul garoului.

Care sunt valorile normale pentru magneziul seric

Nivelul de magneziu din sange este specific pentru anumite grupe de varsta si este cuprins in urmatoarele intervale:

Varsta

Valoare mg/dl

Nou nascut

1.5-2.2

5 luni - 6 ani

1.7-2.3

6 - 12 ani

1.7-2.1

12 - 20 ani

1.7-2.2

20 - 60 ani

1.6-2.6

60 - 90 ani

1.6-2.4

>90 ani

1.7-2.3

Cresterea nivelurilor de magneziu seric intre 4-6 mg/dl determina deprimarea activitatii neuromusculare si hipotensiunea arteriala, intre 6-8 mg/dl deprimarea sistemului nervos central, peste 6 mg/dl greata si varsaturi iar peste 8mg/dl induce somnolenta si genereaza hiporeflexie. Coma apare la valori intre 12-17 mg/dl iar stopul cardiac intre 34-40 mg/dl.

Afla mai multe: